Някои аптеки правят "помен с чужда пита"

Някои аптеки правят "помен с чужда пита" | StandartNews.com

Отстъпката, която дават фирмите на аптеките, да се дели между пациентите и здравната каса. Това е записано в проектите за договори на фонда с фармацевтите за 2014 г. Част от гилдията въстана срещу това условие. "Стандарт" потърси мнението и на останалите в бранша, както и на пациентите. Ето какво мислят Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз (БФС) и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО).

Новият договор на аптеките със здравната каса трябва да гарантира по-добри условия за пациентите и за фармацевтите. Миналата година нашите предложения не се реализираха, но сега има заложени изисквания за качество - такова е условието - 6 минути да се обработва всяка рецепта. Изискването не ограничава колко рецепти може да изпълни една аптека, а един фармацевт. То се въвежда, защото имаме данни, че аптеки с един или двама фармацевти изпълняват огромен брой рецепти, а това е опасно за пациентите. По същия начин, за да се гарантира качество, се въведе ограничение за време и за лекарските прегледи.

Другото условие, за което настояваме, е, който дава отстъпка на пациента, да я дава пропорционално и на здравната каса. В момента всички аптеки получават от НЗОК максималната стойност, която тя плаща за едно лекарство. По незнайно какви механизми обаче някои аптеки получават по-големи отстъпки от дистрибуторите на лекарства, които дават само на пациентите. В същото време продължават да вземат максималното плащане от здравната каса за тези лекарства. Така излиза, че с чужда пита правят помен. Когато един производител или вносител направи отстъпка, тя минава през търговеца на едро и после през аптеката, само че понякога дистрибуторите не дават цялата отстъпка на всяка аптека. Договорни партньори на касата са аптеките, а не търговците на едро, затова искаме, когато производителите дадат отстъпка, тя да стигне до всички аптеки и чрез тях до пациентите и касата. Когато пък решат да направят допълнителна, само за пациента, нека тя да се обяви и отново да се даде на всички аптеки. Така пак ще стигне до всички, а не само до клиентите на определени аптеки.

Освен това за по-голяма безопасност на пациентите настояваме в договора да се запише, че само магистър фармацевти ще обработват рецептите. В БФС вече има сигнали от недоволни пациенти, на които са объркани предписанията.

Записа Мария Чипилева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай