Четвъртък,

Някои аптеки правят "помен с чужда пита"

От: Администратор -
2142
Някои аптеки правят "помен с чужда пита"
A
A
A

Отстъпката, която дават фирмите на аптеките, да се дели между пациентите и здравната каса. Това е записано в проектите за договори на фонда с фармацевтите за 2014 г. Част от гилдията въстана срещу това условие. "Стандарт" потърси мнението и на останалите в бранша, както и на пациентите. Ето какво мислят Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз (БФС) и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО).

Новият договор на аптеките със здравната каса трябва да гарантира по-добри условия за пациентите и за фармацевтите. Миналата година нашите предложения не се реализираха, но сега има заложени изисквания за качество - такова е условието - 6 минути да се обработва всяка рецепта. Изискването не ограничава колко рецепти може да изпълни една аптека, а един фармацевт. То се въвежда, защото имаме данни, че аптеки с един или двама фармацевти изпълняват огромен брой рецепти, а това е опасно за пациентите. По същия начин, за да се гарантира качество, се въведе ограничение за време и за лекарските прегледи.

Другото условие, за което настояваме, е, който дава отстъпка на пациента, да я дава пропорционално и на здравната каса. В момента всички аптеки получават от НЗОК максималната стойност, която тя плаща за едно лекарство. По незнайно какви механизми обаче някои аптеки получават по-големи отстъпки от дистрибуторите на лекарства, които дават само на пациентите. В същото време продължават да вземат максималното плащане от здравната каса за тези лекарства. Така излиза, че с чужда пита правят помен. Когато един производител или вносител направи отстъпка, тя минава през търговеца на едро и после през аптеката, само че понякога дистрибуторите не дават цялата отстъпка на всяка аптека. Договорни партньори на касата са аптеките, а не търговците на едро, затова искаме, когато производителите дадат отстъпка, тя да стигне до всички аптеки и чрез тях до пациентите и касата. Когато пък решат да направят допълнителна, само за пациента, нека тя да се обяви и отново да се даде на всички аптеки. Така пак ще стигне до всички, а не само до клиентите на определени аптеки.

Освен това за по-голяма безопасност на пациентите настояваме в договора да се запише, че само магистър фармацевти ще обработват рецептите. В БФС вече има сигнали от недоволни пациенти, на които са объркани предписанията.

Записа Мария Чипилева


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички