Нужен ни е жп байпас на Босфора

Нужен ни е жп байпас на Босфора | StandartNews.com

Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи

Свързването на пристанищата Бургас и Александруполис със скоростна жп линия, за което се договориха премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас, е много добра идея. Свързването на Егейско с Черно море с такъв модерен проект на практика ще се превърне в железопътен байпас на Проливите с всички произтичащи от това предимства не само за България и Гърция, но и за останалите страни в басейна на Черно море - Румъния, Русия, Украйна и Грузия. Той ще направи тези държави напълно независими от всички проблеми, които биха затворили, усложнили или оскъпили корабния трафик през Босфора в бъдеще.

Със свързването на Бургас и Александруполис с бърза жп линия българските транспортни и спедиторски компании ще имат още по-добър достъп до гръцкия пазар. Нашите фирми са много агресивни на транспортния пазар и от няколко десетилетия са сред най-добрите в Европа. Така че

тази идея ще ни помогне да продължим да развиваме българската транспортна мощ

Следователно дори чисто стратегически е хубаво, че заедно с Гърция открито заявяваме, че искаме да осъществи един такъв проект. Най-малкото дори той може да се разглежда и като резервно трасе на жп линията Солун - София.
Така че ние от АБЖП подкрепяме идеята, тъй като тя ще е от полза за България. Добре би било обаче жп линията да се комбинира и автомагистрала или поне с връзка с такава.
Нека не забравяме и че Русия имаше интерес от изграждане на нефтопровод - байпас на Босфора, от Бургас до Александруполис, а, струва ми се, този проект, един ден отново ще бъде възроден.
На българска територия трасето гръцка граница - Свиленград - Симеоновград - Нова Загора - Карнобат - Бургас в голяма степен е обновено. Остава да бъде довършена жп отсечката Карнобат - Бургас, част от Фаза 2 на проекта за модернизация на жп линията Пловдив - Бургас, който се финансира по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020".
Не така стоят обаче нещата на гръцка територия, където жп линията не е в добро състояние. Така че

Гърция трябва да модернизира и електрифицира участъка от българската граница до Александруполис

Самият Александруполис е едно малко пристанище, за чието развитие трябва да се инвестира много.
Лично аз малко се съмнявам Атина да направи това, тъй като, първо, по тази линия няма почти никакъв трафик, и второ - знаем какво е състоянието на гръцката икономика през последните години. Като знаем и начина на организация на работата на гръцките железници, където още не е проведена либерализацията на пазара, съмненията ми още повече се засилват.
Още повече, че и стокообменът между България и Гърция по железница е повече от слаб. Седмично от наша страна към Гърция я има 5-6 вагона, я не, а от гръцка страна към нас - почти нищо. От години Гърция изобщо не използва жп връзките си за превоза на стоки през България за Европа, а основно през Македония и Сърбия. Поради тази причина и жп линията Солун - Кулата - София - Видин/Лом, за която от години много се говореше и за която хиляди томове се изписаха - практически остава само на хартия.
Защото

основният въпрос е не има ли жп линия или не, а има ли товари

Ако има - всяка жп линия ще бъде модернизирана и електрифицирана, а ако няма такава - тя ще бъде изградена.
Поради всичко, казано дотук, ЕС вероятно няма да финансира този проект, още повече, че той не се връзва и с европейските транспортни оси. Поради това трябва да сме наясно, че тази бърза жп линия между Бургас и Александруполис я няма как да се случи в близкото бъдеще.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай