Новите стени на Европа

Новите стени на Европа | StandartNews.com

Георги Марков, бивш конституционен съдия

Трябва да вземем мерки срещу заплахата от бежанска вълна

Преди ден стана ясно, че Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Смятам, че е добре, че Анкара иска да помага. Нека ние да си вдигнем стени на границата и Вишеградската четворка да ни помогне с войска, жандармерия, хеликоптери, пък иначе е много хубаво да си сътрудничим с всички.
Ще цитирам един доклад, който министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изнесе в унгарския парламент. Към момента през Унгария, което значи през Балканския маршрут,

са преминали нашественици от 101 държави

Очевидно не става дума за политически преследвани хора и за бежанци, по смисъла на Женевската конвенция за бежанците. По българския Наказателен кодекс незаконното преминаване на граници е престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 5 години. Европейската политика за бежанците се провали. Общоевропейско решение няма, всички страни започнаха да защитават своите граници, в т.ч. и Австрия, и Словения, и Македония. Предстои Австрия да откаже помощ и Сърбия да затвори своята граница. Големият въпрос е, че България не може повече да чака. Няма на кого да разчитаме освен на Вишеградската четворка.
Ние трябва да се защитим, защото във всеки момент могат да бъдат пуснати орди бежанци, които

няма другаде къде да отидат освен в България

Който се чувства бежанец, да отиде на ГКПП с паспорт, да се легитимира, да каже какъв е и да иска убежище.
Политиката спрямо бежанците и спрямо опазване на границата на България трябва да бъде решение не на българския президент, а на българския парламент. Президентът следва да изпълни решението на парламента. Считам, че българският парламент трябва да бъде свикан на спешно заседание и да вземе политическо решение, което да е задължително и за президента, и за премиера, за охрана на българската граница, включително и чрез издигане на стени. Що се касае до президентската институция, аз искам да чуя от бъдещия държавен глава, независимо от коя политическа сила е издигнат, следното - че България няма началници и няма шеф. Че България е християнска държава, няма нужда да имаме комплекси. Искаме християнска България и християнска Европа.

*Заглавията са на редакцията

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай