Нищо по-хубаво от лошото време

Нищо по-хубаво от лошото време | StandartNews.com

Като заваля сняг, та цели два дни. Тихо, кротко, ден и нощ. Вали, трупа и носи сума ти ползи – от отмяната на платеното паркиране до радостта за децата, разпуснати във ваканция. Зимата се завърна с пълна сила, но пък само доказа, че наистина няма нищо по-хубаво от лошото време. Песимистите веднага ще опонират, че снегът носи куп проблеми – катастрофи, неизчистени улици, студ и изпочупени в поледицата ръце и крака. Това са обаче само малка част начумерени и вечно недоволни граждани. Оптимистите могат да им опонират с далеч повече аргументи. Първо, софиянци със сигурност трябва да са доволни, че наваля толкова сняг, защото цял ден паркираха наволя където и както си поискат, при това без пари.

Заради сложната метеорологична обстановка в столицата бяха отменени синята и зелената зона. Черногледите пак ще кажат: ами, то е невъзможно да си изкараш колата, камо ли да намериш изчистено място да паркираш. Те обаче трябва да замълчат пред фактите – че паркирането през целия вчерашен ден беше напълно безплатно. С други думи

зимата ни пести пари

Да не говорим за положителния ефект за околната среда – колкото по-малко коли по пътищата, толкова по-малко замърсяване. Вярно, че студът кара печките на дърва и въглища да бумтят още по-силно. По този въпрос трябва обаче да призовем гражданската съвест на софиянци да не мислят само за собственото си благо, а за всеобщото и да не мърсят въздуха с прекомерно потребление.

Зимата донесе неочаквана ваканция не само на учениците в много градове и села, но и на работниците. Почти всички строежи в страната спират за няколко дни заради обилните снеговалежи и сибирския студ. Главната инспекция по труда предупреди фирмите да вземат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници. Така строителите, вместо да зъзнат на открито, кротко ще си седят до прозореца, ще отпийват ракийка със салатка и ще гледат как снегът навън навява. Единствено дискомфорт може да създават отрочетата им, които

заради разпуснатите в дървена ваканция училища вилнеят вкъщи

но няма пълно щастие.

Неоспорим плюс на завърналата се зима е, че поне за малко ни отърва от злободневните теми и скандали на деня. Така вечер, докато и ние като работниците в зимна ваканция си седим в топлата кухня, няма да сме принудени да  слушаме дали Гинка или офшорки са сложили ръка на ЧЕЗ, какъв капан крои опозицията за да препъне европредседателството ни и къде джендърите и душманите на Истанбулската конвенция пак са се хванали за гушите. Те ще бъдат изместени от водещата новина за червен и оранжев код, затворени пътища и броя на снегорините, изкарани да чистят улиците в градове и села. Ще цъкаме с език, ще се чудим защо точно нашата махала все още си стои затрупана, а по-старите с пренебрежение ще махнат с ръка: „Това сега зима ли е? Едно време какви зими имаше....". Ние обаче и от сегашната не се оплакваме - донесе ни повече повече ползи, отколкото бели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай