Петък,

Нищо по-хубаво от лошото време

От: Администратор -
Нищо по-хубаво от лошото време
A
A
A

Като заваля сняг, та цели два дни. Тихо, кротко, ден и нощ. Вали, трупа и носи сума ти ползи – от отмяната на платеното паркиране до радостта за децата, разпуснати във ваканция. Зимата се завърна с пълна сила, но пък само доказа, че наистина няма нищо по-хубаво от лошото време. Песимистите веднага ще опонират, че снегът носи куп проблеми – катастрофи, неизчистени улици, студ и изпочупени в поледицата ръце и крака. Това са обаче само малка част начумерени и вечно недоволни граждани. Оптимистите могат да им опонират с далеч повече аргументи. Първо, софиянци със сигурност трябва да са доволни, че наваля толкова сняг, защото цял ден паркираха наволя където и както си поискат, при това без пари.

Заради сложната метеорологична обстановка в столицата бяха отменени синята и зелената зона. Черногледите пак ще кажат: ами, то е невъзможно да си изкараш колата, камо ли да намериш изчистено място да паркираш. Те обаче трябва да замълчат пред фактите – че паркирането през целия вчерашен ден беше напълно безплатно. С други думи

зимата ни пести пари

Да не говорим за положителния ефект за околната среда – колкото по-малко коли по пътищата, толкова по-малко замърсяване. Вярно, че студът кара печките на дърва и въглища да бумтят още по-силно. По този въпрос трябва обаче да призовем гражданската съвест на софиянци да не мислят само за собственото си благо, а за всеобщото и да не мърсят въздуха с прекомерно потребление.

Зимата донесе неочаквана ваканция не само на учениците в много градове и села, но и на работниците. Почти всички строежи в страната спират за няколко дни заради обилните снеговалежи и сибирския студ. Главната инспекция по труда предупреди фирмите да вземат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници. Така строителите, вместо да зъзнат на открито, кротко ще си седят до прозореца, ще отпийват ракийка със салатка и ще гледат как снегът навън навява. Единствено дискомфорт може да създават отрочетата им, които

заради разпуснатите в дървена ваканция училища вилнеят вкъщи

но няма пълно щастие.

Неоспорим плюс на завърналата се зима е, че поне за малко ни отърва от злободневните теми и скандали на деня. Така вечер, докато и ние като работниците в зимна ваканция си седим в топлата кухня, няма да сме принудени да  слушаме дали Гинка или офшорки са сложили ръка на ЧЕЗ, какъв капан крои опозицията за да препъне европредседателството ни и къде джендърите и душманите на Истанбулската конвенция пак са се хванали за гушите. Те ще бъдат изместени от водещата новина за червен и оранжев код, затворени пътища и броя на снегорините, изкарани да чистят улиците в градове и села. Ще цъкаме с език, ще се чудим защо точно нашата махала все още си стои затрупана, а по-старите с пренебрежение ще махнат с ръка: „Това сега зима ли е? Едно време какви зими имаше....". Ние обаче и от сегашната не се оплакваме - донесе ни повече повече ползи, отколкото бели.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички