Нешка е храм, не го рушете

Нешка е храм, не го рушете | StandartNews.com

Решението на Нешка Робева да не приеме ордена "Стара планина", който предизвика скандал в Министерския съвет, разбуни форумите. Въпросът заслужава ли знаменитата треньорка отличието с мотива "принос към културата" доведе до противоречиви мнения. Предлагаме едно от тях.

"Нешка създава уникална комбинация от народни български танци и популярни стилове. Това е българският вариант на "Ривърденс". Напомня ми на ранните дни на американския мюзикъл - зареждащ патриотизъм и оригиналност." Това са думи на известната журналистка от Би Би Си Роузи Голдсмит. Казани са за формацията, създадена от Нешка Робева - "Нешънъл арт". През своите 16 години съществуване тя оставя без дъх милиони зрители в над 20 страни на три континента. Оценяват я като блестящ израз на съвременен поглед към българските и балкански традиционни музика, песни и танци. От самото начало Нешка става вярна на основната цел, която си поставя - популяризирането и осъвременяването на българския и балканския фолклор. Така че нищо чудно, че точно това е основният мотив, с който Министерство на културата предлага известната треньорка по художествена гимнастика за орден "Стара планина" - първа степен - за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството. Тук не говорим за впечатляващия успех в 25-годишната треньорска кариера на Робева в художествената гимнастика - 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли. За тях също заслужава орден. Да, Нешка е противоречива личност, човек с много тежък и упорит характер, но това, което постигна в спорта обаче, и това, което направи с прекрасните си спектакли, заслужава уважение и признание.

Тя си постави задачата, ако не може да пребори, поне донякъде да обезличи чалгата, да покаже колко е красива народната музика. Може би и Нешка има заслуги за събуждането на глада на българина за автентичен фолклор, доказателство за това са многобройните клубове за народни танци в цялата страна.

А на критиците, които считат, че не заслужава високото държавно отличие, мога да напомня, че има два начина да се прочуеш. Единият е като архитекта Херзифон, проектирал и започнал третото от Седемте чудеса на древността - строителството на Храма на богинята Артемида в Ефес. Вторият е като Херострат, който искал да се прослави и успял, като подпалил и разрушил до основи храма 200 години след построяването му. Нека да не рушим вече изградени храмове, за да се прочуем. Или просто защото ние не сме ги построили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай