Не я мислете Британия

Не я мислете Британия | StandartNews.com

Камерън спечели британските избори. Парите си отдъхнаха. "Ред Ед" - лидерът на лейбъристите Ед Милибанд, който прецака брат си за лидерския пост в партията с обещанието да я върне на власт, няма да бъде министър-председател. Макар че ако Милибанд е червен, за българските комунисти няма място изобщо в координатната система на политиката.

Все едно, консерваторите ще управляват още един мандат. Междувременно лирата поскъпна с 1 %, но то не е толкова заради победата на торите, колкото заради възможността да бъде съставено стабилно правителство.
Какво следва оттук нататък за Европейския съюз като цяло и за България в частност? Ще трябва да има референдум за оставането на Великобритания в ЕС. Това беше цената за изолацията на Найджъл Фараж и спирането на устрема му към властта. На референдума почти сигурно британците ще гласуват за оставане. Същевременно Британия ще се пазари с ЕС за правото да прилага тези разпоредби на Брюксел, които смята за добри, и да игнорира другите. Когато гърците се пазарят, е грозно и осъдително. Когато го правят британците, е разговор между партньори.

По отношение на България това, което ни засяга, е, че ще продължи политиката за рестрикция спрямо имигрантите. Тя е неефективна относно целите, които официално декларира, но вгорчава живота на българите на Острова и на тези, които биха искали да се заселят там. Към момента само в Лондон има може би поне 30-40 000 българи и броят им ще се увеличава. В другото - за България като страна е безразлично кой управлява във Великобритания. За британците България практически не съществува, освен като евтина туристическа дестинация. Както казва една от племенничките ми, която работи в Лондон - чичо, за тях Източен Тимор е много по-важен и по-близък и много повече се вълнуват какво става там, отколкото в България.
Иначе, чисто политически ще е интересно дали тези британски избори ще доведат до някаква промяна в избирателната система. Понеже Фараж е взел 14% от гласовете, но ще има един депутат от 650. Това са милиони избиратели и практически те са изключени. От друга страна пък в България половината избиратели са се самоизключили. Та има и ние за какво да мислим. За нашата къщичка.
Британия не я мислете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай