Не оцветявайте политически "Южен поток"

Не оцветявайте политически "Южен поток" | StandartNews.com

По време на икономическата криза, която всеки изпитва по един или друг начин на гърба си, едва ли можем да се надяваме на големи инвестиции. Това важи особено за държава като България, която нашите европейски партньори продължават да считат за най-бедната страна в ЕС. Разбира се, можем да го приемем като даденост и да не правим нищо или да се присъединим към хилядите млади хора, които са напуснали България през последните години в търсене на по-щастлив живот в чужбина. Но имаме една даденост, от която можем сега да се възползваме.

Мнозина от нас си припомнят студената зима на 2009 г., когато поради дългия и сложен път на природния газ към нас, поради неразбирателства между страните, през които синьото гориво минава, нашите родители, семейства и нашите деца останаха на студено. Помним и зимата на 2013 г., когато плащахме огромни сметки за отопление, въпреки мекото време (моите сметки стигнаха 800 лева). Разбира се, ние можем да останем странични наблюдатели на това как сметките за електроенергия ще се повишават. А дали през следващата зима ще е топло в моя апартамент? Известно е, че енергийните източници по света се изчерпват. А с нестабилна ситуация на Близкия изток цените само се повишават.

На целия този фон България именно сега, в разгара на икономическия колапс в Европа, получава шанс да осигури за себе си стабилни доставки на енергия за поне 60 години напред, уникалната възможност да получи 2500 нови работни места, да задвижи колелото на производството и да стимулира икономиката с огромни суми от данъци от новата инвестиция, които ще постъпват в бюджета на страната. Ще се даде възможност да се увеличат заплати и пенсии, да се изградят нови пътища и да се развие инфраструктурата. Мислите, че това са поредни политически празни обещания и някой иска за пореден път да ви излъже? За щастие не е така, става дума за ясните факти и за реалната инвестиция в наша икономика – за проект „Южен Поток".

Преди няколко дни аз случайно станах свидетел на визитата на Алексей Милер в София, тъй като съм студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Реших да вляза в аудиторията, където се провеждаше тържествената церемония на награждаване на Милер с почетната титра „Доктор Хонорис Кауза" на нашия университет, която между другото можеше да бъде посетена съвсем свободно. Не се усещаше никаква „непрозрачност", тъкмо обратното. Не става дума за някакви глобални интереси и не трябва да се говори за „страшния" "Газпром". За всеки умен човек е ясно, че компанията има потенциал и ресурс да прави инвестициите и да развива инфраструктурата в изключително тежко време благодарение на енергийните ресурси, които се намират в Русия. Както Русия притежава най-богатите енергийни ресурси, особено на природния газ, /който между другото е най-безопасният в екологичен смисъл и най-безвредният енергиен източник в света/, така и България по географски причини се явява естествен път „от Азия за Европа", естествен център на енергийните пътищата на Балканите. И е грях да не се възползваме от стратегическото си положение.

Вие ще попитате: „А зависимостта от Русия?". Трябва да се отбележи, че България вече е страна-членка на ЕС и НАТО, и никой не я е отклонявал от този път. И само поради популизъм и демагогия да пропуснем стратегическите икономически възможности и шансове – това е наистина самоубийство. Капитулирала ли е Германия – икономически най-силната страна на Европейския съюз, на която се крепи цялата Еврозона, след като сега успешно ползва всичките предимства на „Северния поток", по който директно и без закъснения получава газ от Русия? Няма посредници с въпросителни и с претенции, към които ти нямаш никакво отношение, а просто искаш да получиш стоката, за която си платил. Ако някога възникне недоразумение - поне всичко ще е ясно – нали газът идва директно. Макар че едва ли някога ще възникне. Става дума за бизнес, за договорни отношения, където всеки, ако не спазва нещо, плаща пълната сметка за това. В света на бизнеса всичко е ясно и прецизно за разлика от тези, които обичат да приписват неясно политическо оцветяване на събитията.

Като цяло за Европа „Южен поток" ще осигури 9500 работни места и ще привлече огромно количество преки инвестиции. Тези, които искат да кажат, че това е лошо за Европа и за България, явно не мислят за интересите ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай