Не чакайте изненади от новия стар кабинет*

Не чакайте изненади  от новия стар кабинет* | StandartNews.com

Още през януари мнозинството от гръцките избиратели вярваше, че лидерът на "Сириза" ще успее да смекчи социалните последици от икономиите, провеждани през последните 5 години в Гърция и му даде мандат за управление. Тогава Алексис Ципрас обеща да сложи край на пестенето, но така и не успя да удържи това обещание. Сега Ципрас получава втори мандат от народа си. Мнозинството от гърците възнаградиха неговото връщане към реалността и очевидно продължават да смятат, че той е в състояние да намали социалната цена на неизбежните реформи, които трябва да бъдат спешно проведени. В същото време отцепилите се от "Сириза" леви радикали дори не успяха да влязат в новия парламент.

Въпреки това е твърде съмнително дали Ципрас и отървалата се от ултралевия си баласт "Сириза" ще успеят да модернизират Гърция. За пет години се провалиха цели пет правителства с различна политическа окраска. А исканията на международните кредитори към страната си остават все същите: да има функциониращ обществен сектор, конкурентоспособна икономика и ефективна борба срещу корупцията и укриването на данъци. Старите партии не успяха да постигнат нищо съществено в тази връзка. През седемте месеца от своя първи управленчески мандат "Сириза" също не успя да докаже добра воля - онова, което тя предприе, беше по-скоро реверанс пред държавата като майка кърмилница за всички.

Ще бъде ли по-различно второто правителство на Ципрас? Едва ли. Веднага след края на гласуването стана ясно, че той смята да си осигури мнозинство в парламента с помощта на досегашния си коалиционен партньор - деснопопулистката формация "Независими гърци" (АНЕЛ) на Панос Каменос. Ципрас не си направи труда дори да помисли за привличането за партньор на някоя проевропейска формация като например социалдемократите от ПАСОК или центристите от "То потами". Очевидно Ципрас не търси широка политическа подкрепа за трайно оздравяване на страната.

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай