Надежда всяка тука оставете

Радан спря женския бой за листите, но Реформаторите все повече приличат на алхимици

Надежда всяка тука оставете | StandartNews.com

Модният хит от лятото - Реформаторският блок, все повече заприличва на рейс от столичния градски транспорт. При всяко отваряне на вратите някой слиза, а понякога друг се качва. Последният сюжет "Надежда (Нейнски) всяка тука оставете" показва нагледно колко е лесно да нацепиш партия на парчета и колко е трудно да я събереш обратно. Със сигурност у нас има анализатори, които могат да обяснят раздялата със "Синьо единство" с разположението на планетите, с масонски таен знак от Костов и с подозрително топлото време. Опитът сочи, че най-простите и прагматични обяснения работят най-добре.

Реформаторите са изправени през изключително трудна и решителна за бъдещето си битка на изборите за Европейския парламент, понеже други засега не се очертават. Дори и най-големите им фенове сред социолозите твърдят, че ако Кънев, Кунева и компания спечелят един мандат за Брюксел (при праг над 6 на сто), трябва да си хвърлят капите от радост.

Ако вкарат двама, щяло да бъде чудо невиждано. Дори и най-разсеяният наблюдател ще забележи, че на първа линия са две популярни, силни и властни жени. Едната - бивш еврокомисар, другата - настоящ евродепутат. Едната - бивш външен министър, другата - ексевропейски министър. Изобщо и без да наемат гадатели, на малките десни им е ясно, че кървавото женско дерби ще причини непоправими разрушения на всички заедно и на партиите поотделно. Затова и маневрата на младия лидер на ДСБ Радан Кънев да прекрати годежа със "Синьо единство" изглежда прозорлива. "Изнасянето (от Нейнски - б.р) на преговорните теми пред медиите и безумното изкуствено разделение на "десни" и "либерали" в Блока са типичен пример за безобразията, които убиха доверието в партиите ни", мотивира се Кънев във Фейсбук- "Взаимното "цакане" през медиите е в "автентичното" минало на десницата. Г-жа Нейнски - може би също".

Лидерът на ДСБ много добре е усетил, че формулираните от бившата синя фея "дясно" и "либерално" крило в Реформаторския блок са камък в неговата градина. Тънък опит да се противопостави "наивният Радан", който се е оплел в мрежите на либералните сирени, на старите костовисти в партията - твърди демократи и хардлайнери.

По-еретична е другата идея на Надежда Нейнски - Реформаторският блок да се превърне в единна партия. На пръв поглед е примамливо да се възстанови митичното синьо единство, подобно на СДС през 1997 г., когато Иван Костов с плющящ камшик превърна малките и хлабави организацийки в монолитна синя армия. Проблемът е, че макар и да осъществиха болезнена смяна на поколенията никоя от малките десни формации не е готова да унищожи собствената си идентичност. СДС държат класическата марка на антикомунизма, а ДСБ - завета на Иван от Драгалевци.
Още повече, че Реформаторите преживяха вече болезнено една раздяла.

Десният алианс бе изоставен от Зелените, които решиха да опитат самостоятелно късмета си пред риска да се взривят отвътре или да бъдат погълнати. Сега адептите на Блока стъпват като из минно поле и премерват всеки следващ ход до милиметър. Те успяха вече да извадят нова политическа платформа и се надяват до началото на кампанията да извършат алхимичната операция по преваряването на стари седесари, костовисти, земеделци, отцепници от ДПС и т.н. в котела до получаването на ново политическо животно - реформатор. В техните ръце са няколко гърмящи съставки и, дори ако успеят да се излязат без тежки сътресения на изборите, може да се отчете като историческо постижение сред скараните сини роднини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай