МВР ще вземе хляба на социолозите

От февруари насам полицаите по неволя са и душеведи

МВР ще вземе хляба на социолозите | StandartNews.com

Социологическите агенции трябва да са нащрек от появилия се изневиделица силен конкурент в лицето на МВР. Вътрешното министерство напоследък се специализира в дейност, която досега беше запазена територия за инженерите на общественото мнение - да брои митинги и да удостоверява числеността на подкрепата за една или друга партия.

Присъствието на съботните манифестации на БСП на Орлов мост и на ГЕРБ в Пловдив беше изчислено съответно на 50 и 15 хиляди души. След като опозицията изрази несъгласие с цифрите, МВР пусна уточняващо съобщение, съдържащо разгърнатата методика и точните сметки за хора на квадратен метър в неподвижно и ходещо състояние и прочее.

В последните месеци вътрешното министерство работи на пълна пара и дори се занимава с решаването на несвойствени задачи при пълна мобилизация и максимално натоварване на личния състав. Цяло лято и половината есен хиляди полицаи с няколко реда кордони пазят сградите на властта на жълтите павета от редуващите се топли и студени вълни на народната любов. Други вардят в центъра скинари да не пребият или заколят някой имигрант, както се случва почти всяка вечер.
Трети пазят страха на гражданите, които се боят, че у нас щъкат потенциални терористи на тумби. Министерството хвърля огромни усилия да се справи и с бежанския поток, който залива страната, а също и със затварянето на границата. Пресцентърът пък напоследък развива бурна дейност в подаването на "опорни точки" на БСП и ДПС, които им

помагат да запазят равновесие.

Не на последно място МВР невинаги успешно се опитва да управлява протеста като граждански конфликт с ниска интензивност. Освен боя в известни дози при разпръсването на блокадите и живите вериги полицията започва да привиква водачите на бунта на сърдечни беседи за пътя, истината и живота. Да не говорим за операторите от филмовото студио на МВР, които снимат по-съвестно дори от най-запалените кинодокументалисти на площада. Пътна полиция напоследък започна да спира автобуси и коли по пътищата към София и любезно да подпитва хората за целта на тяхното пътешествие, което съвпада с някой голям протест. По този начин органите на реда изпълняват ролята на анкетьорите при социологическите изследвания, които се опитват да напипат неясния пулс на народната душа.

Този епохален изследователски труд на МВР през размирната 2013 г. не бива да бъде хвърлен на вятъра. Най-малкото министър Цветлин Йовчев може да даде

ценни насоки за потайностите на общественото мнение

пред министрите и на депутатите. Властниците често слушат омайните песни на платените сирени и упорито им се причува, че вместо "Оставка" тълпите викат "Осанна".
Душеведите от МВР могат да дадат своя ценен принос и в редица етнографски, антропологически, културологически и социално психологически изследвания, които се провеждат от научните колективи у нас. Кой освен кварталния полицай, който години се сблъсква с тъмните измерения на обществото, познава по-добре махалата? Кой социолог ще има дързостта да спори по въпроса за ценностите с дознател, който разследва битовата престъпност в съответния район?
"Опорните точки" на МВР биха могли да се разгърнат спрямо всички страни на обществения и политическия живот, за да може най-накрая гражданите да получат пълна и достоверна информация за това кои са и накъде отиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай