Морал в капан

Морал в капан | StandartNews.com

От месец насам, тоест от началото на окупацията на университета, слушаме твърдението, че тя е направена поради липсата на морал. В битката срещу въпросната липса бяха спрени занятия, ту се спираше, ту отново се позволяваше достъпът на преподаватели до сградата на Ректората, преди "Ранобудните" да се оттеглят в Аулата, парадоксално определяйки това като победа. Само преди три дни обаче се оказа, че този морал по никакъв начин не се отличава от представите за етика на онази политическа класа, срещу която те са застанали. Защото именно неин е старият колкото света патент да пази позициите си с компромати, доноси и разправи с онези, които са й неудобни.

В петък "Ранобудните студенти" качиха в нета клипчето "Морал на градус", в което се вижда как техни преподаватели пият в университета. С това обаче самият техен морал попадна в капан. В най-тежкия - капана на собственото си отрицание. Не защото да се пие в сградата на Алма матер е нещо достойно и заслужаващо уважение - както стана ясно, професорите ще понесат наказание за това. Но, ако си припомним известния анекдот на Марк Твен, преподавателите все някога ще изтрезнеят. Докато хората, които са качили клипчето, компрометираха себе си безвъзвратно. Впрочем дано все пак да е възвратно. Дано все пак се намери някой да им обясни, че да злепоставяш някого, защото е застанал против твоята гражданска позиция, си е обикновен компромат.

Да потъпкваш правото на стотици хора да учат и да нарушаваш всички писани и неписани университетски правила, а след това да гониш някого заради нарушаване на напълно незаконния "режим на окупацията" е не просто неморално, а направо глупаво. Да не говорим, че в поведението на студентите, преследващи преподавателите си от кабинет на кабинет, както се вижда на клипа, се забелязва и един доста обезпокоителен комисарски уклон. Щяха ли да качат в нета видеото, ако се беше случило да снимат как някой от поддържащите протеста им професори обръща чашка след чашка водка? В това да доносничиш против учителя си има и лек елемент на павликморозовщина, ако се намери някой да им обясни кой е Павлик Морозов. А да претендираш, че си демократ, защото решението за окупираната Аула е взето след четиричасови дебати, направени обаче само от верните привърженици на окупацията, също е нещо дълбоко съмнително.

Защо поне не се опитаха да попитат останалите си връстници, на които преди броени дни отказаха и възможността да получат дипломите си в Аулата? Някой трябва да обясни на борците за нов морал, че поведението им всъщност е болшевизъм. Някой, на когото вярват, и който още не е загубил чувството си за мяра. Защото мнозина наистина свързват надеждите си за промени в държавата - не само политически, а именно морални, с бунта на студентите. Независимо от клишетата, които съпътстваха акциите им, мнозина вярваха в пробуждането на нацията, предизвикано от "Ранобудните". Ако обаче от това пробуждане изпълзи някое ново ЧК, значи ни чака нещо страшно.

Пиенето на професорите в университета е нарушение на правилника, да. Както и нещо, което действително ги злепоставя. Но все още не е дълбоко морално падение. Докато това, да направиш за резил противника си, защото не можеш да отвърнеш с аргументи на критиките му, вече е. Така лека-полека стигнахме до байганьовото обобщение на политическия живот "И едните, и другите са маскари". Което за съжаление, поне до момента, се е оказало най-вярната констатация за всичко, ставащо у нас. Надявах се, че поне този път ще го избегнем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай