Събота,

Медсестрите у нас се стопиха наполовина

От: Администратор -
1877
Медсестрите у нас се стопиха наполовина
A
A
A

Проф. д-р Станка Маркова, почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи

От 56 000 медицинските сестри у нас се стопиха на 23 500, а средната им възраст е над 50 г. Заплащането им - повече от мизерно, 450-500 лв. месечна заплата. Не може медицинските сестри да учат 4 г. и след като постъпят на работа, да получават заплата, която е с 20 лв. повече от тази на санитарката, която е без образование и често е наета от Бюрото по труда. Има нередки случаи и когато санитарки получават повече пари от медсестрите. Безкрайните реформи за нашето съсловие се изразяваха в периодични съкращения. През 2015 г. 745 медицински сестри са напуснали България, предпочитайки да се трудят в чужбина. Тази цифра е в този порядък всяка година. Но обърнете внимание, че ако от 56 000 сестри напуснат около 700, процентът е нисък, но когато от 23 000 напуснат 700, това вече е наистина тревожно. От началото на 2016 г. са напуснали 343 сестри, но те обикновено си подготвят документите през летния период и през есента цифрата ще е значително нагоре. Ето, последният пример у нас е предложението на проф. Генчо Начев сестрите в операционни и интензивни грижи да започват с 1500 лв. заплата в болницата "Света Екатерина".

Той е принуден на тази крачка, защото и ние от 10 г. говорим, че ако ситуацията продължава да е като сегашната, ще се стигне или до закриване на болници, или те сами ще фалират поради липса на квалифицирани сестри. Знае се, че една трета от грижата за болния е на сестрите. Може да има перфектна операция, но когато няма съответстващата постоперативна грижа, се провалят всички други плюсове. Преди имаше задължителен стандарт към един лекар да се прикрепят две сестри. Впоследствие клиниките решиха, че колкото по-малко сестри имат на щат, толкова по-добре, защото парите ще се разпределят на по-малко хора. Но се стигна до абсурда да не може да се работи въобще с подобен орязан щат. Тази диспропорция породи и своеобразна вътрешна миграция.

Например, закъсва болницата Х за сестри, обявява високи заплати и от болницата Y започват да се изнасят всички сестри от операционните и интензивни отделения към по-високия стандарт. Мине се, не мине време и в привлекателната със заплащането си болница парите започват да се намаляват или слагат такъв график на сестрите, че те не смогват от преумора да се справят. И тогава следващата болница с недостиг и високи заплати започва да попълва липсите си - тогава сестрите масово се пренасочват натам. Във Великобритания, например, заплащането също варира, но на нива в пъти над заплатите на тукашните сестри. Една операционна сестра в тази страна може да получава от 3500 до 4000 паунда. А най-ниската заплата за бранша в островната държава не е по-малко от 1200 паунда и обикновено се дава на сестрите в домовете за възрастни хора. Вярно, там стандартът е друг, по-скъпо е, но условията са изключително привлекателни. Вече не набират във Великобритания само сестри с опит, вземат ги даже без език, без приличен стаж, защото "гладът" за медицински сестри в целия свят е огромен. Ако ние, от Източна Европа, а и от Далечния Изток и Азия, захранваме с медицински сестри западните европейски страни, то те от своя страна пък захранват с тези кадри САЩ. Затова казвам, че 21 век ще бъде век на здравните грижи, а не толкова на медицината. Защо? Защото населението застарява в целия развит свят. Хората живеят много по-дълго, но парадоксално медицината "произвежда" болни и инвалиди. Ще го кажа направо - липсата на критична бройка медицински сестри в България вече засяга националната сигурност. Виждате в какъв свят живеем - природни катаклизми, заплаха от тероризъм, близки военни конфликти. Кой ще помага, ако се случи нещо - винаги нашите хора са на първите огневи линии, за да достигнат пострадалите живи до болницата.

/Пред БГНЕС/


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com