Събота,

Мая умее да защитава каузи

От: Администратор -
2665
Мая умее да защитава каузи
A
A
A

Живко Георгиев
социолог

Не смятам, че изборът на г-жа Мая Манолова за омбудсман е нещо изненадващо. Или нещо, което би събудило особени критики и съмнения. Тя има нужните качества за този пост - доказан борец, който умее да защитава каузи, има остро социално чувство и притежава нужната енергия, които са особено важни за този специфичен пост, плюс правната култура и опит в отстояване на граждански позиции. Така че може да се окаже най-сполучливият човек за тази длъжност досега. И не мисля също, че макар и да е активно свързана с БСП, това би оказало влияние на нейната работа. Още повече че самото естество на институцията е максимално надпартийно.

Не мога да отрека, че другата кандидатура - на досегашния омбудсман Константин Пенчев - също беше достойна за избор, но, разбира се, всички партии си имат свои съображения. И може би затова все пак предпочетоха Манолова.
С това решение завърши и този парламентарен сезон. Той няма да се запомни с нищо впечатляващо. Депутатите можеше да вземат по-смели и радикални решения във всички области, но за съжаление това не се случи. Но като имаме предвид емоциите на нашите географски ширини, партиите все пак демонстрираха някакъв разум и склонност към компромиси, което също не е малко. Разбира се, за подобно предпазливо и изчаквателно поведение основна роля играят предстоящите общински избори, в която всяка от тях ще търси успех.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички