Мая умее да защитава каузи

Мая умее да защитава каузи | StandartNews.com

Живко Георгиев
социолог

Не смятам, че изборът на г-жа Мая Манолова за омбудсман е нещо изненадващо. Или нещо, което би събудило особени критики и съмнения. Тя има нужните качества за този пост - доказан борец, който умее да защитава каузи, има остро социално чувство и притежава нужната енергия, които са особено важни за този специфичен пост, плюс правната култура и опит в отстояване на граждански позиции. Така че може да се окаже най-сполучливият човек за тази длъжност досега. И не мисля също, че макар и да е активно свързана с БСП, това би оказало влияние на нейната работа. Още повече че самото естество на институцията е максимално надпартийно.

Не мога да отрека, че другата кандидатура - на досегашния омбудсман Константин Пенчев - също беше достойна за избор, но, разбира се, всички партии си имат свои съображения. И може би затова все пак предпочетоха Манолова.
С това решение завърши и този парламентарен сезон. Той няма да се запомни с нищо впечатляващо. Депутатите можеше да вземат по-смели и радикални решения във всички области, но за съжаление това не се случи. Но като имаме предвид емоциите на нашите географски ширини, партиите все пак демонстрираха някакъв разум и склонност към компромиси, което също не е малко. Разбира се, за подобно предпазливо и изчаквателно поведение основна роля играят предстоящите общински избори, в която всяка от тях ще търси успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай