Лотария "Стани студент"

Лотария "Стани студент" | StandartNews.com

Дайте им не тестове, а да изтъркат номера на служебната си бележка

 

Кандидатстването в университет отдавна вече е лотария. В минали години на кандидатите за частни университети се подаряваха джипове, тази година им раздават екскурзии в чужбина, а държавните вузове се чудят как да привлекат кандидати за стратегически направления като природни науки и математика. Че даже и религия, защото мераклиите за свещеници също са намалели.
На изпита по физика в Софийския университет в събота отидоха едва 59 кандидати. При това, след като Алма матер, за да привлече повече желаещи, свали таксите от 750 на 200 лева за всички специалности във Физическия факултет. Може би най-добрият вариант е да не даваме тестове на децата, а направо талончета, на които да си изтъркат факултетния номер, и да ги запишем така.
Стратегията на държавата да привлича студенти в природните науки на университетите

няма как да проработи, докато не бъдат предприети мерки в средното образование

Просто децата се страхуват от тези предмети, не ги усвояват добре и не разбират терминологията, защото в самите школа няма подходящи лаборатории, в които те да видят на живо процесите, които изучават. Химия и биология са по-търсени, но само защото абитуриентите се насочват към изучаването на медицина. За останалите специалности във вузовете желаещи няма, отчасти защото те не знаят какви ще бъдат възможностите им за реализация след четири години. Публикациите на учените от Физическия факултет на Софийския университет са едни от най-високо оценените в световен мащаб, но държавата ни няма дори стратегия какво да прави със следващите поколения млади физици. Заплатите им като учени или учители ще бъдат смехотворно ниски, колебанията АЕЦ "Белене" гьол ли да бъде, или да не бъде гьол, отблъскват младежите и от "Ядрена енергетика". Уж точно те трябва да бъдат прословутият локомотив на икономиката, а всъщност основната реализация, която ги чака, е да емигрират, да карат таксита, да кретат с 500 лева на месец и евентуално да припечелват допълнително в частни фирми.
Идеята на просветното министерство да привлича млади хора в тези специалности е добра, но не е част от една цялостна визия на властта

какво ще представлява икономиката ни в следващите години

И не само на властта, а и на родния бизнес. През ден се изнасят противоречиви данни как се търсят или не се търсят икономисти, ту се дава приоритет на професионалното образование, ту на висшето. Очевидно статистиката в тази сфера трябва да носи даденото и още през соца име "стъкмистика". Обявяват се нови специалности, които в момента звучат модно, но само след пет години е много вероятно вече да са си изпели песента и този, който ги завърши, да получи просто един лист хартия. И в същото време студенти, участващи в предавания, където трябва да се демонстрират знания, ни обясняват, че слънцето изгрява от запад. Закъсали преподаватели пишат курсовите работи на собствените си студенти срещу жълти стотинки и после ги канят за докторанти. За какво тогава да ги викаме на изпит? По-добре талонче на всеки - който изтърка тройка, има тройка. Който изтърка шестица - прави кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай