Левият курс ще отвори БСП

Левият курс ще  отвори БСП | StandartNews.com

Иво Инджов, Институт за модерна политика /Пред Агенция "Фокус"/

БСП полага много сериозни усилия от повече от една година насам да възстанови доверието на хората не само в себе си, но и в политиката като инструмент за решаване на техните проблеми. БСП даде заявка за завой вляво, а напоследък виждаме, че много успешно изпълва със съдържание тази заявка - и с парламентарно поведение, и с реакциите и по парливи обществени проблеми, и със заявката за отваряне към гражданското общество. Усилията им в тези сфери трябва да продължат, защото идват избори. Не само президентски, но периодично чуваме, че ще има и предсрочни парламентарни.

БСП няма нужда да се утвърждава. Въпросът е, че тя трябва да разширява своите електорални позиции. Опити за конкуренция има от страна на АБВ и на формацията на Татяна Дончева. При тях наблюдаваме нещо интересно. АБВ, които се формираха уж като опит за корекция на политиките на БСП, изведнъж още с прощъпалника си влязоха в подчертано дясна коалиция и в никакъв случай не успяха да завладеят общественото внимание с леви политики. Напротив - те се превърнаха в присъдружна партия в коалицията "ГЕРБ плюс". А пък Дончева, която казва, че "няма ляво, няма дясно", се опитва да елиминира основни ценности в едно демократично общество - сблъсъка между леви и десни визии, от които фактически се ражда общественият напредък. Това е един от големите проблеми в България и в цяла Европа - размива се разликата между лявото и дясното. Търсят се популистки решения.

Не се роди българска СИРИЗА и бих допълнил и български "Подемос" по две причини. От една страна, БСП започна своевременно ляв завой и иззе инициативата. От друга, в българското общество няма такъв тип радикална политическа протестна култура в сравнение със страни като Гърция и като Испания.

В левицата има проблеми и никой не ги отрича. Някои се решават, други се задълбочават, но се търсят решения. В същото време има проблеми и в десницата, които все повече се задълбочават. Виждаме какво става - разцеплението в Реформаторския блок, опитите на ГЕРБ да се представи като дясна партия, а те са по-скоро дясна популистка формация. Социалистите до голяма степен предлагат алтернативи на сегашното управление. Една от тях е прогресивното подоходно облагане. Вече няколко пъти възобновяват тази инициатива. Широк отзвук получи и неуспешният опит да се повишат майчинските през втората година от майчинството. Имаше и вот на недоверие за провала в здравеопазването. Напоследък водещи фигури от БСП силно критикуват министър Москов. Има още какво да се желае по отношение на предлагането на алтернативи, защото само с критика не става.

Очаквам укрепване на левия курс в партията, който не възприемам като сектантство. Колкото и да е парадоксално, укрепването на левия курс същевременно ще означава и отваряне на партията, защото в момента има много сегменти в българското общество, които не са достатъчно добре партийно представени. Има една категория - прекариат, която се роди в модерните общества, включително и в България през последните години. Това не е старата работническа класа. Това са млади хора, които работят в много несигурни условия, тоест със срочни договори, могат да бъдат уволнени по всяко едно време. Това са самотните майки с деца, хора, заети във физическото производство, които не са защитени от профсъюзите. Левият курс не значи задължително да е насочен към работниците в предприятията или към служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай