Четвъртък,

Кристиан и Собрал разрушиха "Евровизия"

От: Администратор -
125
Кристиан и Собрал разрушиха "Евровизия"
A
A
A

Кристиан Костов трябва да бъде много щастлив, защото 2017-та ще остане в историята на „Евровизия" като годината, в която хората са се завърнали към добрия вкус. И той е имал голям принос към това. Да бъдеш втори с такова първо място не би могло да се отчете като загуба: Кристиан и португалеца Салвадор Собрал бяха истинско изкупление за всички, които следим конкурса от години, посвещавайки му доста мазохистични вечери. Нашата „Beautiful Mess" и неговата "Amar Pelos Dois" най-сетне разбиха едно жалко статукво, в което перверзията беше норма, а талантът – подробност. Дори геополитическия вот, от който нито България, нито Португалия някога са били облагодетелствани, не успя да надделее над простата истина, че сме чули две хубави песни, сякаш случайно попаднали и триумфирали над безмозъчния карнавал на всички останали. Единодушни за Кристиян и португалеца бяха и жури, и публика, и букмейкъри, а такова тройно съвпадение е голяма рядкост.

От второ място най-много боли, но няма как да не признаем класата на Салвадор Собрал. Това беше някаква песен, която слушаш в тъмния ъгъл на отвлечен бар, след третото уиски, заедно с още двайсетина потънали братя по меланхолия. Собрал въобще не се интересуваше какво става около него, сякаш го бяха издърпали от лисабонския джаз ъндърграунд и му бяха казали – днес ще пееш другаде, пак за 100 долара, ама пред повече хора и май ще те снимат...На всичкото отгоре, печелейки, Салвадор деликатно намекна на цяла Европа, че не се развива добре – каза, че музиката днес е само фойерверки и еднодневки, и посвещава победата на онези, които търсят ценност напук на фастфууда наоколо. Впрочем, надежда сякаш има: това, че хората избраха тъкмо Собрал, означаваше и нещо крайно любопитно – че на зрителите на „Евровизия" въобще не им се гледа вече „Евровизия". Всички максими, които знаем за тоя конкурс – че трябва да си витален, да пееш на английски, да си бляскав, шумен, весел, секси, скандален, взривен, симпатичен, агресивен, мултикултурномултиразличен: всичко това беше детронирано от португалеца. Неговата песен нито може да се запее, нито ти набива в главата посредствен рефрен, нито те кара да мислиш, че привиждат в теб някакъв средностатистически оглупял европеец, който се възбужда само от цветни политкоректни клишета и не може да напусне собствената си баналност. В това имаше немалка изненада. Салвадор и Кристиан общо взето разрушиха „Евровизия" на неин терен.

Разбира се, извън тях двамата всичко беше терор. Истинско наказание, престъпно зле. Шведите приличаха на петима банкери, които са отишли на караоке в събота вечер, а после ще пошмъркат малко кокаин за по-добра хиперактивност. Италия пя поп парче с будистки текст и медитираща горила на сцената...Похотлив хърватин с пълни бузи редуваше оперно пеене с клиширан поп, само за да покаже, че комбинацията между двете – та не е ли очаквано – наистина действува зле на нервите. Ориенталската песен на Унгария бе толкова азиатски устремена, че изглеждаше така сякаш Орбан я е пратил нарочно, за да напомни, че му се излиза вече от ЕС. Двойката от Беларус се награби и поцелува на сцената, което на всички им се стори съвсем неуместно – хетеросексуална любов на Евровизия!? Добре, че после украинецът Верка Сердючка изгря с големи гърди, сребърен клин и изписани вежди: всички въздъхнаха облекчени, ето го нашето нещо, добрата стара педерастия.

За да оценим чувството за хумор на водещите нека приведем в пример следния техен шеговит диалог. Единият водещ каза на другия: „Хей, на теб прическата ти е отнела девет часа!". „Не – отговаря другият игриво – отне ми девет часа и половина". (това е общо взето, врътката е в този половин час отгоре) Убеждаваха ни, че всичко беше куул, всичко беше амейзинг, всичко беше гламъръс. На „Евровизия" от години цари една с нищо непредизвикана инфантилност, която кара хората да пищят, крещят, да се пощипват, попипват и поплакват от умиление. Впрочем, детската „Евровизия" е много по-сериозно нещо, там можете да видите сериозни, съсредоточени лица, които по-добре знаят какво правят. С годините този конкурс донесе и някакво радикално разбъркване, не само на половете, но и на възрастите. Трийсетте са новите осем, десетте са новите четиридесет, двайсетте са новите десет: пораснали малки и вдетенени възрастни играят игра, която не могат, а им се струва, че трябва, макар да не искат. Върви се оправяй.

Затова единственият правилен ход беше този на Кристиян и Салвадор. Той гласи: бягай от всички перверзии. Изпей една хубава песен. Не си изкривявай гръбнака по чужда отливка. Придържай се към добрия вкус. Прави така както се е правило откакто свят светува и както напоследък спря да се прави. После всичко ще бъде наред.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички