Петък,

Крепостни туристи

От: Администратор -
11618
Крепостни туристи
A
A
A

Почивките под строй са далавера само за калпавите хотелиери

По искане на част от туристическия бранш ще бъде внесено предложение за законова промяна, с която да се въведат ваучери за почивки в родните курорти. Идеята е 60 лв. от заплатата да се получават като талони за почивки всеки месец. Целта на мярката била да се помогне на хотелиерите, тъй като сезонът е пред провал заради отлива на руски туристи. Както и да се осигурят безплатни ваканции на тези, които не могат да си го позволят от години. Никой обаче не обяснява, че всъщност почивките не са безплатни, тъй като 60-те лева не са допълнително върху месечното възнаграждение, а ще бъдат част от него. Така със законова промяна ще ни накарат да се лишаваме от тези 60 лева месечно, за да почиваме след това под строй на родното море. Не е ясно обаче дали ще можем с талоните да плащаме във всеки избран хотел и по всяко време. Искрено се съмнявам, че хотелиер, който има договор за юли-август с голям немски или скандинавски туроператор, ще ни намери място за избраните дати за "безплатната почивка". Ако се осъществи идеята, за собствениците на ваучери ще им се наложи да се борят с управители и рецепционисти да намерят място по родното Черноморие. Както и да събират тен през май, септември и октомври, тъй като през останалото време за хотелите си има други клиенти. Така цялото семейство ще планира отпуската си според благоволението на родните хотелиери или пък ще почива в по-нетърсените места, при по-ниско качество, но във високия сезон.

Според хотелиерите ваучерите ще са по желание. В същото време обаче сумата, платена с талони, е освободена от данъци. И ако е изгодно за бизнеса, искам някой да ми обясни как точно служителят ще възрази срещу получаването на тези ваучери вместо пари? Ясно е, че шефът ще вземе решението. Или случайно у нас няма безработица и всеки на секундата може да смени работното си място? И защо една майка с 500 лв. заплата трябва да отделя 60 от тях всеки месец за почивка, ако има по-спешни нужди, като да си плати тока, наема, да си нахрани детето или да го прати на уроци по математика?
Ваучерите за почивки повдигат и друг въпрос. Нима само туристическият бизнес у нас е закъсал? Не трябва ли да има и ваучери за българските обувки, за български дрехи, за закупуване на жилища, за български книги? Нима и други браншове нямат нужда от подпомагане? Защо направо не се откажем от левовете и да въведем купонната система? Така и хазната няма да събира данъци и за всеки бизнес, добър или лош, ще има работа.

При управлението на Хитлер германските граждани са били задължени да шият костюмите си от плат, произведен в Германия, да карат немски коли и т.н. Призивът да почиваме в България и да отделяме от парите си всеки месец за целта, малко ми напомня тази ситуация. В крайна сметка последната дума трябва да е на пазара. Не можем да почиваме под строй по родните плажове. Местата, които не са презастроени и предлагат качествен продукт на поносима цена, и това лято няма да останат празни. Който в момента не може да си позволи почивка, едва ли ще се зарадва на възможността да получава по 60 лева по-малко всеки месец, за да плажува. Хората, които имат пари пък, почиват за удоволствие в България или пък предпочитат да прекарат ваканцията си в чужбина. Те също едва ли ще са доволни от опцията с ваучерите. Хазната също няма да събере по този начин една част от предвидените данъци. И следващия път, когато туризмът поиска национална реклама, ще получи отговора - "Нали имате ваучери". Така единствените доволни от закона ще са калпавите хотелиери, които иначе няма как да си докарат клиенти.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com