Крайно време е НАТО да приложи твърда сила

Крайно време е НАТО да  приложи твърда сила | StandartNews.com

След нападенията в Източен Париж думата "война" трудно може да бъде избегната. Президентът на Франция Франсоа Оланд определи атаката като "акт на война, воден от армия от терористи". "Ислямска държава" приветства "благословената" операция на своите воини и огласи бъдещи атаки. Папа Франциск описа настоящата ситуация като "парче" от "поетапна Трета световна война".

Париж е в правото си да очаква от НАТО да играе смислена роля в организирането на значим военен отговор на атаките.
Алиансът от 28 страни членки в края на краищата се основава на една ключова предпоставка, заложена в член 5 от учредителния договор: "Страните се договарят, че всяко въоръжено нападение срещу една или повече от тях - в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, и следователно те са съгласни, че ако се появи такова въоръжено нападение, всяка една от тях, при упражняване правото на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Хартата на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на страната или страните, които са нападнати."


Единствената страна, която някога е активирала член 5, е САЩ след атаките от 11 септември през 2001 г.
Дали Франция ще стане втората? За да го направи, тя трябва да поиска консултации по член 4, което означава среща на представителите на 28-те страни, които са в постоянната делегация към НАТО в Брюксел, за да обсъдят ситуацията и да се реши единен курс на действие.
Това се е случвало за последен път през 2014 г., когато Турция поиска активиране на член 4 заради нападенията на "Ислямска държава" там.

Изглежда вероятно една среща по член 4 да заключи, че нападенията в Париж, предвид мащаба и обхвата им, трябва да се разглежда като нападение по смисъла на член 5. Това би било напълно уместно.
НАТО вече не може да се преструва, че конфликтът не засяга неговите най-основни интереси.
Основната цел на една мисия на НАТО трябва да бъде победа над "Ислямска държава" в Сирия и унищожаване на инфраструктурата, която я поддържа. Такава мисия би имала и допълнителна полза - да докаже, че НАТО е готово да действа решително, когато е под заплаха.

Русия трябва да бъде поканена да участва заедно с НАТО и други членове на коалицията срещу "Ислямска държава".
Ако французите потърсят силно участие на НАТО в една широка и твърда кампания срещу "Ислямска държава", американците ще трябва да предложат подкрепа. Те ще трябва да последват примера на французите след 11 септември, а и ако се върнем назад в историята - по време на Американската война за независимост.
Има времена за мека сила и за дълга игра в Близкия изток, но има и времена за безмилостно прилагането на твърда сила. Това е отговорност на НАТО да разпознае момента.

* Джеймс Ставридис е /По Webcafe.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай