Кралят - слънце на ФИФА

Кралят - слънце на ФИФА | StandartNews.com

Сеп Блатер имаше феноменалната способност да излиза сух и от най-тежката криза във ФИФА. Сега обаче обстоятелствата го принудиха да изпусне жезъла на властта. Що за човек е Йозеф Блатер - сатана или месия?

Блатер е роден през 1936 г. в семейство на автомонтьор в селището Visp в кантона Вализ. След завършване на средното си образование следва икономика в Лозана. Започва като пиар в туристическо бюро във Вализ, а по-късно завежда отдел за връзки с обществеността на производителя на часовници Лонжин. Някога Йозеф Блатер е играл и футбол. През 1960-те години той е централен нападател на FC Visp във висшата аматьорска лига на Швейцария. Бил е и треньор на родния си клуб, но тогава едва ли някой е предполагал, че един ден ще стане най-влиятелният футболен функционер в света.

На 39 г. започва шеметната му кариера. Тогавашният президент на ФИФА Жоао Хавеланж назначава Блатер в Световната футболна организация. Един от големите покровители на Сеп е бившият шеф на концерна за спортни артикули Адидас - Хорст Даслер, който му предоставя дори собствен офис в Елзас. Твърди се, че германският индустриалец е дърпал конците във ФИФА и по-късно, когато Блатер се издига до генерален секретар на организацията през 1981 г. От същата година Блатер е отговорен за продажбите на тв права за световните първенства и за контактите със спонсорите. Освен това той участва в промените на някои от правилата на ФИФА, например правилото за трите точки. Блатер минава за компетентен и общителен.
През 1998 г. е избран за президент на ФИФА, като печели срещу кандидатурата на президента на УЕФА Ленарт Йохансон.

Усилено се говори, че Блатер е купил гласовете на африканските делегати срещу 1 млн. долара. Той категорично отхвърля обвиненията и говори за "помощи за развитие". И по-късно Блатер излиза невредим от всички скандали. А те не са малко. Най-критична за Блатер беше аферата около маркетинговия партньор на ФИФА - ISL, който е раздавал подкупи на различни функционери. Всичко беше доказано пред съда. Също и това, че Блатер е знаел за подкупите. В крайна сметка ФИФА "откупи" невинността си срещу милионна сума и обяви Блатер за невинен. При третото си преизбиране през 2011 г., швейцарецът се възползва от корупцията в собствените си редици. Неговият съперник Мохамед бин Хамам оттегли кандидатурата си, след като стана известно, че се е опитал да подкупи делегати от Карибския басейн. Катарецът твърдеше, че Блатер е знаел за тези подкупи. Въпреки това Етичната комисия на ФИФА оправда действията на президента. Блатер излиза невредим и от дискусията около определянето на домакинството на двете световни футболни първенства през 2018 и 2022 година. За разлика от Михаел Гарсия, който ръководи разследването, Етичната комисия на ФИФА не вижда никакви нередности по отношение на присъдените на Русия и Катар домакинства.

Мнозина се питат защо Блатер винаги е успявал да се измъкне невредим от всичките скандали ? Той игнорираше с любезна ирония всички критики отвън, потушаваше бунтовете в собствения си лагер и отнемаше властта от всичките си конкуренти. Така президентът на ФИФА успяваше да излезе чист от всички афери, защото знаеше, че може сляпо да се осланя на предаността на своите приближени. Блатер знаеше, че функционерите от Азия, Африка и Латинска Америка стоят зад гърба му. От 17 години насам той поддържаше връзките с тях на принципа: "Ти на мене - аз на тебе". В много от страните от Азия, Африка и Латинска Америка боготворят Блатер като месия. Блатер не се уморяваше да повтаря, че изпълнява велика мисия. "Чрез положителните емоции, които създава футболът, ФИФА е по-влиятелна от която и да било страна в света и от която и да е религия", казва той. Ето че сега Блатер беше принуден да изпусне юздите на тази огромна власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай