Който и да управлява, не решава за "Южен поток"

Който и да управлява, не решава за "Южен поток" | StandartNews.com

В."Комерсант" (Москва)

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за "Газпром" и проекта "Южен поток".
До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че "Газпром" няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г. През юни премиерът Орешарски под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга.
Техническото правителство, назначаемо от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето.

Именно през управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти - АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток".

Много източници обаче смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава съвсем не в България" и, общо взето, няма значение кой ще дойде на власт. София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, трудно ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай