Неделя,

Който и да управлява, не решава за "Южен поток"

От: Администратор -
797
Който и да управлява, не решава за "Южен поток"
A
A
A

В."Комерсант" (Москва)

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за "Газпром" и проекта "Южен поток".
До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че "Газпром" няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г. През юни премиерът Орешарски под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга.
Техническото правителство, назначаемо от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето.

Именно през управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти - АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток".

Много източници обаче смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава съвсем не в България" и, общо взето, няма значение кой ще дойде на власт. София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, трудно ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички