Кой е виновен за смъртта на Вероника?

Кой е виновен за смъртта на Вероника? | StandartNews.com

В нощта на последния ден от месец февруари студентка на 23 години от Велико Търново тръгва от работа, но никога не се прибира. Три дни по-късно намират тялото ѝ в река Янтра.

Поредният нещастен случай? Виновни? Едва ли ще се намерят такива. Ако разгледаме обаче мястото на инцидента, за един търновчанин или студент в града, случилото се не е учудващо.

Районът през който Вероника Здравкова очевидно редовно е вървяла, като се прибира от работа, предлага перфектните условия за отвличане, изнасилване, кражба, побой, убийство. Става въпрос за територията между ж.п. гарата на старата столица и главния път. Там е пустош, през която минава реката (точно да си „измиеш ръцете" след злодеяние), като в едно кътче живеят роми в предполагаемите за тях условия. Така по трасето ректорат - ж.п. гара - централна автогара - център се предоставят "идеалните" условия за престъпление...

Преминавайки оттам най-често бихте срещнали именно циганин или пък студент, закъсняващ за влака и минаващ на пряко. Нека не обвиняваме автоматично ромите за случилото се. Хората са добри и лоши без значение от цвета на кожата им, все пак. Друг интересен момент е т.нар. подлез, който отвежда към главния път – занемарено, мръсно, опикано място без НИКАКВО осветление и това е така от години.

В случая общината носи отговорност как за толкова години една крушка дори не е сложила там! А за самото пространство, което си го представете като една гола поляна, през вечерта се осветява единствено от луната. Колко му е някой извратеняк да забележи, че наивното момиче минава редовно оттам и да я издебне? Там и да крещиш, едва ли някой ще те чуе.

Този случай не е прецедент. Може да чуете историите за изнасилени момичета, захвърлени в реката. Също така може да чуете и историите за хора, които развяват половите си органи посред бял ден на публични и не толкова оживени места в Търново. Даже повечето студентки могат да ви разкажат, че са виждали въпросния индивид. Тук отново ще обвиним общината! Неприемливо е такива маниаци да се разхождат ей-така в продължение на години, години! И то в град с претенции за културна столица!

Питайте точно студентите, чийто общежития са срещу циганската махала. Случаи с роми, които крещят на минаващи студентки „ще те скъсам, ела тука ма, къде бягаш"; „ко глеаш' ве, не съ прей на голям мъж", има достатъчно, за да придобиете представа за „кампуса" на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". И знаете ли, полицията не реагира на сигнали за такива прояви, казват „ще изпратим кола", но кола така и не минава.

Около общежитията и ректората огради няма, достъпът е свободен за куцо и сакато 24 часа. Братята роми, разбира се, се възползват от случая, като вечерно време след 22 ч. може да видите целия катун в двора на ректората да си говорят по типичния за тях начин и да консумират алкохол.

Ужасни неща се случват, но мерки за сигурността на обществото не се вземат. Един малък град, който се издържа от университетската си институция, а дори не предприема елементарни мерки за закрила на своите студенти. ПОЗОР!

(заб. Заглавието е на "Стандарт". Със съкращения) 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай