Колев: Ако не мислят само за баницата, ще успеят

Колев: Ако не мислят само за баницата, ще успеят | StandartNews.com

Кольо Колев, "Медиана" (пред "Фокус")

Даже едно загубено правителство е по-добро от никакво и предсрочни избори. В този смисъл трябва да приветстваме тези четири формации, които създадоха възможност да се състави. Що се отнася до какво ще прави - за съжаление подозирам, че ще прави това, което г-н Бойко Борисов обяви още при завръщането си от САЩ. Ще бъдат взети едни 4-6 млрд., ще бъде увеличен токът и т.н. Правителството ще харчи пари, които нямаме. Вземете за пример дори актуализацията на бюджета. Не е изпълнен планът за приходите с 1,3 млрд., а се предлага да се вземат 4,5 млрд. Откъде накъде? Защо 3 млрд. и горница ще взимаш, при положение, че ги нямаш, не си ги изкарал? Страхувам се, че това е път към ада, който можем да погледнем просто в южната ни съседка.

Що се отнася до продължителността на мандата - това е много спекулативно. Нещо, което изглежда на пръв поглед много нестабилно, би могло при подходяща конфигурация, ако намерят някаква форма да работят нормално и обществото да ги припознае наистина като политици, които работят за него, биха могли да имат шанс. Ако се започне тази игра: "Хайде сега да джиросаме щетите от КТБ върху хората, а пък да приватизираме активите", същото се отнася и за новите заеми, актуализацията на бюджета, трупането на дългове върху дългове, то тогава много скоро това правителство ще си отиде бързо. Напълно възможно е да възникне и разрив. Закрепването на една коалиция е изключително сложно. Тук се иска много такт и дипломатичност и ясна визия къде искаш да отидеш. Защото, ако се стигне просто до "поделяне на баницата", ще възникнат напрежения, това ще торпилира коалицията.

Всички, влизащи в нея, може би с изключение на г-н Валери Симеонов, тъй като той не влиза точно в коалиция, а по-скоро има въоръжен неутралитет към нея, във всяко положение ще загубят. Тъй като част от герберите ненавиждат реформаторите и АБВ, реформаторите или част от избирателите им ненавиждат Бойко Борисов, Цветан Цветанов и всичко, което може да характеризира предишното управление на ГЕРБ. Голяма част от избирателите на АБВ са леви, които ще се чудят какво прави партията при другите две формации. Друг е въпросът, че от действията им в бъдеще ще зависи това, дали трайно ще загубят, или ще възстановят част от доверието. Големият проблем ще бъде с актуализацията и с бюджета за 2015 г. Там ясно ще си проличат нещата.

Не бих казал, че АБВ се е превърнала в Бог знае какъв сериозен фактор в сформирането на правителство. Няма никакво съмнение, че те още при своето зараждане имаха леко пробойковски уклон, говоря за г-н Първанов, който без съмнение със създаването на АБВ торпилира БСП, от една страна, и подаде кислородната маска на Бойко Борисов, на неговата партия, които тогава бяха започнали да губят вече надежда, че нещо ще се промени. В случая са постъпили според мен донякъде национално отговорно, защото са помогнали да се създаде правителство. Друг е въпросът, че на мен лично много повече ми импонира позицията на Патриотичния фронт - въоръжен неутралитет - "Докато работите добре според нас, ще ви подкрепяме; ако не работите, въобще няма да ви подкрепяме".

БСП си е направила съответните изводи, виждаме го и от изказването на лидера г-н Миков, а въобще нямат намерение да се държат, както се държеше ГЕРБ в предишното Народно събрание - напук на всичко, на всички и т.н. По-скоро те ще намерят точките, в които да бъдат опозиция, и точките, в които съответно да дадат подкрепа.

Не бих казал, че протестите в момента представляват някаква сериозна заплаха. Може единствено да ги държат на тръни и да внимават какво правят, което е много полезно. Тези протести показват и още нещо - няма да има т.нар. 100 дни, 300 дни и т.н. толерантност. Действията ще се видят още от начало и дори и при малки грешки ще има сериозни трусове. Новите управляващи ще трябва да си дават сметка за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай