Неделя,

Колев: Ако не мислят само за баницата, ще успеят

От: Администратор -
1872
Колев: Ако не мислят само за баницата, ще успеят
A
A
A

Кольо Колев, "Медиана" (пред "Фокус")

Даже едно загубено правителство е по-добро от никакво и предсрочни избори. В този смисъл трябва да приветстваме тези четири формации, които създадоха възможност да се състави. Що се отнася до какво ще прави - за съжаление подозирам, че ще прави това, което г-н Бойко Борисов обяви още при завръщането си от САЩ. Ще бъдат взети едни 4-6 млрд., ще бъде увеличен токът и т.н. Правителството ще харчи пари, които нямаме. Вземете за пример дори актуализацията на бюджета. Не е изпълнен планът за приходите с 1,3 млрд., а се предлага да се вземат 4,5 млрд. Откъде накъде? Защо 3 млрд. и горница ще взимаш, при положение, че ги нямаш, не си ги изкарал? Страхувам се, че това е път към ада, който можем да погледнем просто в южната ни съседка.

Що се отнася до продължителността на мандата - това е много спекулативно. Нещо, което изглежда на пръв поглед много нестабилно, би могло при подходяща конфигурация, ако намерят някаква форма да работят нормално и обществото да ги припознае наистина като политици, които работят за него, биха могли да имат шанс. Ако се започне тази игра: "Хайде сега да джиросаме щетите от КТБ върху хората, а пък да приватизираме активите", същото се отнася и за новите заеми, актуализацията на бюджета, трупането на дългове върху дългове, то тогава много скоро това правителство ще си отиде бързо. Напълно възможно е да възникне и разрив. Закрепването на една коалиция е изключително сложно. Тук се иска много такт и дипломатичност и ясна визия къде искаш да отидеш. Защото, ако се стигне просто до "поделяне на баницата", ще възникнат напрежения, това ще торпилира коалицията.

Всички, влизащи в нея, може би с изключение на г-н Валери Симеонов, тъй като той не влиза точно в коалиция, а по-скоро има въоръжен неутралитет към нея, във всяко положение ще загубят. Тъй като част от герберите ненавиждат реформаторите и АБВ, реформаторите или част от избирателите им ненавиждат Бойко Борисов, Цветан Цветанов и всичко, което може да характеризира предишното управление на ГЕРБ. Голяма част от избирателите на АБВ са леви, които ще се чудят какво прави партията при другите две формации. Друг е въпросът, че от действията им в бъдеще ще зависи това, дали трайно ще загубят, или ще възстановят част от доверието. Големият проблем ще бъде с актуализацията и с бюджета за 2015 г. Там ясно ще си проличат нещата.

Не бих казал, че АБВ се е превърнала в Бог знае какъв сериозен фактор в сформирането на правителство. Няма никакво съмнение, че те още при своето зараждане имаха леко пробойковски уклон, говоря за г-н Първанов, който без съмнение със създаването на АБВ торпилира БСП, от една страна, и подаде кислородната маска на Бойко Борисов, на неговата партия, които тогава бяха започнали да губят вече надежда, че нещо ще се промени. В случая са постъпили според мен донякъде национално отговорно, защото са помогнали да се създаде правителство. Друг е въпросът, че на мен лично много повече ми импонира позицията на Патриотичния фронт - въоръжен неутралитет - "Докато работите добре според нас, ще ви подкрепяме; ако не работите, въобще няма да ви подкрепяме".

БСП си е направила съответните изводи, виждаме го и от изказването на лидера г-н Миков, а въобще нямат намерение да се държат, както се държеше ГЕРБ в предишното Народно събрание - напук на всичко, на всички и т.н. По-скоро те ще намерят точките, в които да бъдат опозиция, и точките, в които съответно да дадат подкрепа.

Не бих казал, че протестите в момента представляват някаква сериозна заплаха. Може единствено да ги държат на тръни и да внимават какво правят, което е много полезно. Тези протести показват и още нещо - няма да има т.нар. 100 дни, 300 дни и т.н. толерантност. Действията ще се видят още от начало и дори и при малки грешки ще има сериозни трусове. Новите управляващи ще трябва да си дават сметка за това.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички