КНСБ: Ще търсим всички форми на натиск

КНСБ: Ще търсим всички форми на натиск | StandartNews.com

Синдикати и работодатели излязоха с общ призив политическите партии да спрат с боричканията си и до края на това Народно събрание да решат няколко спешни проблеми в здравеопазването, енергетиката и пенсионната система. Какви общи радикални действия може да предприемат, попитахме президента на КНСБ Пламен Димитров.

През всички тези месеци на политическото противопоставяне, което наблюдаваме по телевизиите най-вече от Народното събрание, като че ли хората го приемаха като поредното шоу. Всичко това обаче вече опира до икономиката и до финансите и започва да заплашва реално работните места на хората. Защото, ако досега имахме четири тримесечия на стабилизация и на съживяване и на спад на загуба на работни места, сега икономиката тръгва надолу. Отговорни за това положение са и управляващите, и тези, които са извън парламента и искат да седнат на техните места.
Нашите политици решиха, че от избори до избори може да печелят доверието на хората. А между изборите никой да не може да ги контролира.

Гражданското общество обаче показа през последната година, че нещата започват да се променят. Затова работодатели и синдикати искаме да намерим заедно начин да се спре подобно поведение. Обмисляме всякакви варианти на нашите ответни действия. Някой финансира тези партии, обикновено от средите на бизнеса, и сигурно има начин да се повлияе и върху този процес. Не мислете само в кутийки, например за изкарване на байраците на улицата, макар че това е възможно и изобщо не е изключено. Но мислим за всякакви форми на натиск. Защо не и да търсим обща мобилизация на общественото внимание, на всички граждани и медии. И всеки политик, който поеме някакъв ангажимент поне по важни тези като образования, здравеопазване, пенсионна система - да се подпише. После всеки ден да му се напомня и от медии, и от граждани - ти пое този ангажимент, докъде стигна с изпълнението му. И по този начин да има ефективен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай