Кървав диамант по български

Кървав диамант по български | StandartNews.com

Човешкият живот е все по-евтина стока у нас

Поне четири български семейства тази година няма да посрещат Великден. А може и повече. Близките на хората, останали под срутилия се хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден". На онези, които по трагична ирония на съдбата са се опитали да изкарат някой лев за празника, влизайки в рушаща се сграда без трудови договори, без инструктаж за безопасност и с обещание за колосалната надница от 30 лева, които не биха взели другаде. Най-евтината стока в баровски курорт, където дори един ден "ол инклузив" сигурно струва повече от техния живот. За всеки друг, освен за близките им.
Ден след трагедията, докато спасители все още търсеха оцелели, за станалото мълчат проверители, прокурори, фирми изпълнители, подизпълнители и така нататък до девето коляно. В медиите се появяват страховити неща -ръководителят на обекта им бил казал да влязат с резачки и да започнат да режат арматурата в основите на 11-етажната сграда.

Ако станело нещо - щели да имат време да избягат

Можем ли да повярваме? Страшното е, че можем. Просто защото в България винаги се постъпва така с онези, които са бедни, отчаяни и готови на почти всичко, за да сложат нещо на трапезата и да не мизерстват близките им. И по тази причина са взаимозаменяеми. Паднал хотелът върху тях - ще си напазаруваме на едро други. Защо трябва да си даваме труда да правим всичко по правилата, когато можем да го направим по най-евтиния начин - с живата сила на онези, които дори ще ни бъдат благодарни, че сме им дали възможност да заработят нещо. Такива спокойно можем да ги качим необезопасени и без каски по скелетата. Да им дадем чукове, за да утилизират с тях мини. Да ги натоварим по 20 души в потрошена газка с десет места и да ги пратим да берат гъби, за да им платим накрая символична сума, която едва ли ще им стигне и до утре. Всеки ден сме свидетели на подобни неща. На "мениджъри", "възложители" и "подизпълнители", които дават креативни идеи как да се икономиса малко от арматура, малко от дюшеме и малко от човешка безопасност, за да ни порасне печалбата. Работниците, които в крайна сметка потеглят с резачките към арматурата, и без това не познават хората, които си играят с живота им. Нито са наясно, че една фирма наела друга фирма, която пък наела трета да "реконструира" един хотел и след смъртта им тези три фирми

ще си прехвърлят отговорността сигурно чак до следващия Великден

Те познават "шефа" - човека, пратил ги да събарят на принципа на играта на двегодишните деца с кубчета един вече рушащ се и опасен хотел. Човекът, от когото зависи ще получат ли мизерната си надница или не, ако откажат да се подложат на опасност. Подобни ситуации възникват всеки ден у нас - и то на места с доста звездички. Навсякъде се строи така. Аналогията с "кървавите диаманти" може да е пресилена, но България е пълна с десетки нови, модерни и скъпи сгради, строени с евтиния труд на хора, с които само по случайност не е станала някоя трагедия. Случайност, на която всеки уважаващ себе си бг мениджър разчита. Той явно е повярвал доста сериозно, че Господ е българин, и разчитайки на него, не смята за необходимо да купува допълнително каски, въжета, та до сключването на трудови договори с хората, които е наел да му работят. Строителният бранш е едно от местата, където тази практика процъфтява с пълна сила. Почиваме в хотели, построени по този начин, пазаруваме в молове, вдигнати по този начин, а понякога създателите им дори имат късмета да получат приза "Сграда на годината". Нищо че са били само на крачка от това да зазидат в основите им някой от зидарите, като в старите народни песни. Нищо че тези хора са работили "на черно" и сега вероятно ще се окаже, че няма кой да заплати обезщетения на семействата им. Накрая виновникът вероятно ще се окаже някое техническо лице - точно както в случаите на катастрофи, причинени от чужда немарливост, потърпевш обикновено се оказва шофьорът. Докато дойде време делото, ако изобщо има такова, да влезе в съда, медиите отдавна ще са забравили за случилото се и за неговите жертви - дотогава със сигурност ще си имаме нови. На мястото на трагедията в крайна сметка ще изникне нов скъп хотел и политиците ще канят българите да почиват там, да не отиват в Гърция. Да изберат българското.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай