Събота,

Карбовски: Бяс след вота

От: Администратор -
7009
Карбовски: Бяс след вота
A
A
A

Изборите на нашето недоволство. Когато всички крещят - ти трябва да мълчиш.

Мълчаливо трябва да кажем, че това бяха избори, от които никой няма да е доволен. От победилите няма да сме доволни, от падналите няма да сме доволни, дори от липсата на националистите няма да сме доволни. Особено недоволни няма да сме от новия балансьор. А пък сме ужасно недоволни, че старите десни вкараха цял човек.
Ние така се научихме - става, каквото става - айде всички на недоволството. Господ да слезе на земята - всички ще сме недоволни, защото ни е събудил. Или не е добре облечен.

Пиша тия редове, за да питам - българите са недоволни и не гласуваха. Турците и циганите обаче гласуваха най-чинно и дисциплинирано. Те доволни ли са? В друга държава ли живеят, или невидимо благоденстват в съседния двор?
Аз не гласувах с ясното съзнание, че не мога да избирам между нещо като десен шериат и лява светска диктатура.
Стари комунисти и ченгета лайт. Но днес се замислям - някой у нас живее добре, знае какво иска и гласува, така щото да се изравни даже с комунистите. Пак ще ви посоча парадокса - българите, дори старите комунисти, не пожелаха да гласуват, но турците и циганите го направиха. Защо?

Защото се мразим. През последните години политиците съсипаха мозъка на тази нация. Недоволството и омразата са общият гювеч, в който ни се даде да живеем. Гювечът на омразата и непродуктивния разговор, на псувнята и нарисувания к... на бюлетината, под който пише "за всички".

Подивя народът. Разсъхна се нацията. Вече всеки, който иска да работим заедно за някаква цел, ще изглежда смешен, жалък и излишен. Всяка алтернатива ще ни се струва платена, задкулисна, неистинска, проклета. Живеем на принципа, че всичко е счупено и всичко е купено.

А журналистиката - леле, майка - това вече е професия, в която трябва да гониш някого по стълбите и да го псуваш. Наказателни отряди с микрофони. Така се почва. Ремонтирайте стадионите, за да има къде да се раздава справедливост.

В тази ситуация най-страшната новина е: никой няма да ви свърши работа. Никой. Ще правим едни и същи репортажи. До живот. Аз си правя един репортаж вече двадесет години - репортажът е от село Мечка - там циганите се женят и не знаят, че има избори, а една бабичка подпира вратата си с тръба опипом. При последния обир в къщата й бабичката е ослепяла с едното око. Е, мама му да еба - това ли ще правя цял живот? Точно този репортаж???

Бяс. Приличаме на хора, които са болни от политически бяс. И всеки, който вика "успокойте се малко", ще бъде ухапан пръв.

Затова, когато всички крещят - ти трябва да си мълчиш. Историята се пише, не се говори.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички