Как таушанчето* влезе в училище

Как таушанчето* влезе в училище | StandartNews.com

Когато дойдат в първи клас, те не знаят български. Във втори пишат с български букви и с думите на езика, на който се говори у дома, че таушанчето, което иначе си е чисто българско зайче, подскачало в гората. В пети клас не разбират нищо от това, което им обясняват учителите. В седми са готови да отпаднат – ромските сватби във „Филиповци" траят с дни, а след това можеш да вземаш и помощи за отглеждане на дете. Докато то не почне да взема помощи за отглеждане на собственото си дете още на 12 години.

Една от идеите на просветното министерство това да се промени е децата да бъдат обхванати от детските градини още когато са на четиригодишна възраст. В момента законът предвижда това да се случва на пет години. Всички анализи на МОН обаче сочат, че децата, в чиито семейства въобще не се говори български език, се справят по-успешно и завършват поне седми клас, ако са тръгнали на детска градина по-рано. Това показва и международното проучване PISA, което мери знанията на децата на 15 години. Оказва се, че ако тези деца са тръгнали на забавачка на по-ранна възраст, след това успяват да получат основно образование, имат повече точки на тестовете и като цяло се справят по-успешно. Ако дойдат в първи клас, без дори да владеят езика, още в четвърти клас те вече са готови за отпадане, тъй като

не разбират нищо от онова, което им говори учителката

Идеята на МОН е да внесе през октомври промени в училищния закон, чрез които да се регламентира задължението децата да бъдат записвани в забавачки още на четири години. Срещу това обаче стоят много сериозни аргументи и основният от тях е, че в момента в страната и особено в големите градове няма достатъчно детски градини, които да приемат четиригодишните. Общините не са в състояние да предприемат подобно мащабно строителство, а и липсва анализ в кои квартали, разбирай ромските махали, трябва да бъдат построени нови детски градини. Трудно ще бъде и намирането на финансиране за тях, затова може би приемът на четиригодишните ще стане за сметка на приемането на децата на три години, за които ходенето на забавачка не е задължително. А срещу това задължително ще има родителски протести. Друг вариант е държавата да приеме това за приоритет и да отпусне целево пари за построяването на допълнителни детски градини.

Подобно е и положението в много села и махали, където сградите на детските градини може и да съществуват, но липсват учители, които да преподават в тях. До пет години около половината от преподавателите в българските училища и детски градини ще бъдат в пенсионна възраст, а младите учат педагогика, за да получат каквото и да било висше образование, но като цяло отказват да я практикуват.

Едва около 5000 са младите учители под 30 години

а хората над 50 години са над 45 000. Значителна част от тях трудно боравят с компютри, но пък имат искреното желание да продължат да преподават и след пенсионирането си. Единственият възможен ход на МОН, ако не може да привлече млади, е да удължи договорите на хората пред пенсиониране, за което министър Красимир Вълчев вече намекна. На практика и двете страни си имат и плюсове, и минуси – преподавателите пред пенсия боравят по-умело с учебния материал, но им липсва контакт с новите технологии и с това, което малките ученици искат от своето училище. Значителна част от младите преподаватели пък са влезли в университета с тройки и дори и при завършването си не владеят добре правописа и материала, който трябва да преподават. За сметка на това хората около 35 години, които до този момент са били учители, като цяло напускат образователната система, защото намират по-добри предложения в частни фирми.

Това означава, че скоро на по-голямата част от територията на България няма да има учители, които да обучават нито малчуганите в детската градина, нито гимназистите. Затова и таушанчето ще подскача в тетрадките на много повече ученици, отколкото ни се иска да признаем. Дори и да ги върнем в клас.

*таушан - заек

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай