Петък,

Как Стоичков надви Берлинската стена

От: Администратор -
1523
Как Стоичков надви Берлинската стена
A
A
A

Футболът превръща склонността към насилие в изкуство

Далеч по-срамната Берлинска стена е паднала пет години преди този решителен за спорта миг. Футболистите с бели фланелки, украсени с жълто, червено и черно скачат, за да защитят германската врата на четвъртфинала от световното първенство от 1994-а. Не съм близка с играча в червено, но футболът е част от моето детство. По времето на Желязната завеса баща ми ме водеше всеки уикенд на големия софийски стадион: бях липсващото момче на семейството. Напъвах белите си дробове, за да викам срещу "червените", армейския отбор ЦСКА (в който е тренирал и Стоичков) и се палех за "сините", "нашите", клуб "Левски", наречен така в чест на прославения революционер Васил Левски, "апостола на свободата", жертвал се в борба срещу османската власт. През 1994-а вече зная, че от времето на детството ми Армията се е променила много, но дори по-добре платени и по-добре тренирани, "червените" нямат шанс да хванат следващия полет на Fly Emirates, така че не знам дали да се безпокоя или да се надявам пред стоп-кадъра на този изстрел.
Българските футболисти

вече са елиминирали френския национален отбор

от чиято игра междувременно се научих да се вълнувам. Но в тази 74-а минута на мача срещу германците моите бивши български сънародници са водени с 0:1, нещо напълно очаквано.

Футболът използва експлозивната мъжка склонност към насилие (която дреме и у жените). Още по-добре, той я превръща в изкуство. Инструмент на тази храброст е нервната система. Подобно на цигулка, той филтрира бруталността, за да я хармонизира по изключителен начин с помощта на няколко тънки нишки, свързани с мускулите на краката: отдалечаващ палеца, гребеновиден, близначни мускули, перонеални мускули, двуглавия и седалищния. Те трябва да се съкращават денем и нощем, да придадат ритъм на яростта и благородството. Да овладеят кръглата топка, оформена така, че да им убягва, да я водят и да заблуждават съперника за движението й, да я поставят там, където искат да бъде и след това да я запратят право в мрежата. Европейски шампион през 1992-а, Стоичков е на върха на изкуството си: какво ще направи той в такъв решителен миг?

Червеният магьосник е твърде импулсивен

често обижда съотборниците си, ругае съдиите, събрал е цяла колекция предупреждения и наказания. Невидим гняв се е натегнал като пружина в № 8. Мощен ритник, може би заблуждаващ? Опрян на десния си крак, той нанася шут с левия - маестрото е левичар! "Берлинската стена" е надвита: в 75-а минута Стоичков изравнява. Нечувано! Изключителна красота: всички прегрешения са забравени. Внезапно българските "цигулки" се включват в унисона. В 78-та минута Лечков отбелязва. Германия е победена. България достига полуфиналите на Световното първенство през 1994-а. Страната се чувства европейска, какво говоря, направо световна! Стоичков най-сетне ще получи Златната топка, отказвана му дотогава заради лошата му дисциплина. Следващите години виждат залеза на кариерата му, спортната преса с удоволствие се заяжда с него. "Неконтролируемият" голмайстор днес живее като треньор в родината си. С Филип и Давид не пропускаме футболен мач. И винаги забелязвам лошото момче, дебнещо мига, в който ще отправи виртуозен изстрел.

(Текстът е от личния блог на Юлия Кръстева и е поместен в сайта "Площад Славейков". Думите на Кръстева са част от изложба на открито в Париж, посветена на предстоящото Европейско първенство по футбол.)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички