Как кризата отказа гърците от кеша

Как кризата отказа гърците от кеша | StandartNews.com

Парите в брой винаги са били предпочитан начин за разплащане в Гърция. През миналата година например в страната едно от всеки 33 евро е изхарчено чрез карта Visa, докато средното ниво за Европа е едно от всеки 6 евро. По време на банковата ваканция, когато гръцкото правителство наложи капиталов контрол, за да ограничи тегленето на пари в брой, системата за електронни разплащания продължи да приема плащания с карти в магазини, ресторанти и др., в които има инсталирани POS устройства. Равносметката - две седмици след въвеждането на мерките (29 юни-12 юли 2015 г.), Visa Европа отбелязва огромен ръст в картовите трансакции в Гърция - 135% увеличение броя на трансакциите. Това е нагледен пример как електронните разплащания носят значителни ползи за потребителите, бизнеса и правителството.

Капиталовият контрол установи лимит, който и в момента ограничава гърците да теглят до 420 евро наведнъж на седмица или по 60 евро на ден. Въпреки това и независимо от медийния фокус върху големите опашки пред банкоматите, това, което гърците направиха в тази ситуация е просто да използват своите банкови карти, за да купуват най-необходимите им продукти - храна, лекарства и бензин. Изхарчени са допълнително от гражданите 50 млн. евро. Данните се отнасят за покупки, осъществени лице-в-лице на POS терминал в периода 15 юни - 12 юли 2015. Използван е броят на трансакциите вместо общата им стойност, за да се избегнат грешки от ценови колебания. Увеличението при покупките за хранителни стоки е най-високо - 234%, за лекарства - 206%, трансакциите за бензин растат със 193%.

Интересното е, че промяната в поведението при разплащане на гърците през посочения период се влияе в голяма степен от съпътстващите политически събития - в критичните моменти Visa Европа отбеляза най-значителните ръстове в употребата на електронните разплащания. Най-големият от тях е на 4 юли - деня преди референдума, когато гърците правят над 163 000 трансакции или 235% повече, отколкото на същия ден година по-рано. Подобна активност има и в дните на финалните преговори около спасителния план за страната - 9, 10 и 11 юли. На 14 юли - деня преди гръцкото правителство да гласува ревизирания спасителен план, трансакциите с карти Visa са 130 000 в сравнение с 58 000 година по-рано. В неделя, 19 юли, преди гръцките банки отново да отворят и работен ден за магазините, гръцките потребители направиха 56 000 трансакции, почти двойно повече от предходните две недели, когато магазините са били затворени.

Броят на активните дебитни карти Visa в Гърция се удвои през юли в сравнение с предходните три месеца. Около 500 000 карти бяха издадени в седмиците след въвеждането на капиталовия контрол, според Асоциацията на гръцките банки, цитирана от в. "Катимерини". Същевременно банките отчитат значително увеличение в заявленията за издаване на карти. Предполага се, че това се дължи на многото пенсионери, които до този момент са разчитали само на своите банкови книжки, а сега им се налага да използват карти на банкомати и POS терминали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай