Как да победим военната машина Ислямска държава

Как да победим военната машина Ислямска държава | StandartNews.com

Въпреки че е изписано много за тактическите военни успехи на "Ислямската държава" (ИД), все още не е дадена цялостна оценка на това, как от юни 2014 г. тя успя да завладее терен, по-голям от Ливан, който включва 8 милиона иракчани и сирийци. Как в възможно за този кратък период от три месеца ИД с 3000 бойци да успее да наложи контрол над обширни територии като Мосул, който се охранява от 30 000 иракски войници, а след превземането му (на 10 юни) два дни по-късно да участва в битките с иракските сили в градовете на север от Багдад (на 230 мили от Мосул)?

В действителност на тактическо ниво ИД е изключително смъртоносна и ефективна военна машина. Кои са факторите за това?

В традиционния смисъл на воюване "Ислямска държава" не разполага с постоянно и централизирано управление и контрол на структурата. Командната структура на ИД се фокусира върху по-бързите темпове и по-малки военни постижения.
ИД е достатъчно веща в провеждането на атаки през нощта и е специалист в точната стрелба чрез основните им оръжия с термални камери, както и в поставянето на самоделни взривни устройства в критични области и маршрути. Тя провежда хибридизирана партизанска война с конвенционално воюване чрез ангажиране на осем до десет мъже в екип, които задържат операциите в градски терен.

След последните въздушни атаки "Ислямската държава" е разпръснала силите си до краен предел. Екипите са сведени до минимум - две-три превозни средства с осем до десет мъже. Укриването им е изключително професионално.
Наложително е да се отбележи, че един типичен боец на ИД е с нагласата, че да убие в джихад е благословия, но дори да стане мъченик, пак ще отиде в рая. Не е чудно, че бойците са с висок адреналин и без колебание могат да убият или да бъдат убити.

Една типична операция на "Ислямска държава" протича така: въоръжена единица с танкове или мобилна група от 12 души с 2-3 превозни средства се информират по WhatsApp, Facebook, Twitter или с SMS. Ако този начин не е възможен, се използва радиовръзка. Съобщението гласи да се съберат на определено място в определено време. Това е първият път, в който сме свидетели на това, как бойни единици се възползват от социалните медии в бойни операции. Преди операциите си "Ислямска държава" разпространява пропагандни послания чрез социалните мрежи, отправени към вражеските бойци и цивилните граждани, за да ги демобилизира и обезкуражи.

След това се атакува най-слабото място на врага, за предпочитане след сутрешната молитва. В първа фаза на атаката превозните средства са последвани от нападения на пехотата. В тези атаки ИД е изключително успешна в създаването на баланс между поетапното проектиране и поддържане на темпото на воюване.

Как да спрем "Ислямска държава" и след това да я победим? Тайната е в концепция, която досега липсваше на силите, борещи се с ИД в Сирия и Ирак: близка въздушна подкрепа, която може да бъде предоставена само при активно сътрудничество между наземни войски и въздушни единици. Тясно сътрудничество между сухопътните войски и въоръжени хеликоптери като AH-64 или A-10 могат да позволят пълен успех на всяка въздушна мисия със стрелба и движение на сухопътните войски и да доведат до края на "Ислямска държава".

Специални отряди, образувани от страните, участващи в коалицията, ще бъдат определени за всяка зона на бойни действия. Не е изненада обаче, че най-горещата тема в продължаващите военни дискусии е кой ще предостави военната подкрепа и как. Трябва да се има предвид, че ИД има ръчно преносими противовъздушни системи, които правят въздушните единици, предоставящи подкрепа, силно уязвими при мисии с ниска скорост и ниска височина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай