Как да излезем от кашата с Истанбулската конвенция

Как да излезем от кашата с Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Защо Истанбулската конвенция толкова разбуди политическите страсти у нас ? Първо, поради изключително ниското ниво на компетентност и осведоменост сред немалка част от политическите фактори в държавата. Второ, защото в конвенцията има реално дискусионни спорни въпроси, които се нуждаят от едно просветено и компетентно обсъждане.

Дебатът е изцяло профанизиран.

Положителният момент на конвенцията е, че всички основни принципи и норми в нея са насочени към един централен въпрос- предотвратяване, превенция и изкореняване на отвратителните практики на домашно насилие. В това отношение документът съдържа полезни разрешения. Това, което е спорното, абсурдното и неприемливото, е неточният език на съставителите, който

дава основание за разнопосочни тълкувания

по отношение на т.нар. социален пол или както го наричат с термина "джендър" в западната социална мисъл. Неприемливото, което се съдържа в конвенцията и се нуждае от адекватен отговор от българските власти, е прокарването, макар и недостатъчно отчетливо, на абсурдната джендър - идеология, свързана с откъсване на понятието "биологичен" пол от "социален".

Според някои джендър идеолози има разлика между пола по рождение и този, който личността може по своя преценка да избере впоследствие.

Съответно това трябва да се приеме не като изключение или аномалия, а като социална норма към която да се пригодят всички практики. Но там се ражда и идеологията на джендър-неутралността, т.е. да няма никакви естествени различия между мъжете и жените, да има унисекс тоалетни, общи съблекални, смесени спортове и тем подобни. Стигна се дори до такива откровени абсурди като това в Англия лекарската асоциация да забранява употребата на понятието "бременна жена"

и да го заменя с "бременен човек"

което е истински екстремизъм и няма нищо общо с нормалността. Тези въпроси и липсата на достатъчно яснота в самата конвенция, както и на нормално обсъждане, са една опасност, която трябва да се предотврати. И това може да стане без да се отхвърля голямата тема, която се съдържа в тази конвенция, а именно - борбата с домашното насилие. Парламентът може да приеме една тълкувателна декларация, която уточнява смисъла и съдържанието, с които държавата ще прилага дадена норма. И в момента три държави са подписали конвенцията с тълкувателна декларация - Полша, Литва и Латвия, което означава, че ще прилагат конвенцията в съответствие с принципите и духа на техните национални конституции. Ние бихме могли, тъкмо, за да се предотврати опасността от тази абсурдна джендър-идеология, откъсваща биологичния от социалния пол, да ратифицираме тази конвенция с една кратка, но абсолютно безспорна от една страна, от друга решаваща проблемите, тълкувателна декларация, която гласи: "Република България ще прилага конвенцията като отчита неразривната връзка между биологичния и социалния пол". С това отпадат всички тези страхове и съмения, основателни или хиперболизирани.

И заедно с това, искам друго дебело да подчертая. С или без Истанбулската конвенция, въпросът с еднополовите бракове е достатъчно ясно и надеждно решен от Европейката конвенция по правата на човека и българската Конституция. ЕКПЧ закрепва по един категоричен начин традиционния брак между биологични мъж и жена и това е видно и от практиката на съда в Страсбург. Има ясен европейски правозащитен стандарт по този въпрос: "еднополовите бракове не са човешко право,защитено от конвенцията и дали те да бъдат разрешени или не, е въпрос изцяло на свободата на преценка на съответните държави". Така че много страхове и възражения рябваше да бъдат дискутирани разумно и спокойно. И тук големият укор трябва да е към правителството и конкретно към Министерство на правосъдието. Те дори не са си направили труда да преведат на български език обяснителния доклад към тази конвенция. И заедно с това самото обществено обсъждане е проведено по един изключително порочен, но за съжаление типичен за Министерство на правосъдието и повечето наши ведомства начин. Поканени са няколко отбрани организации, които защитават определени, но частични интереси - няколко женски и гей организации. Това ли е плурализмът на гледни точки в обществото? Къде са организациите, които защитават семейните ценности? Къде е поискано становището на Българската православна църква и други вероизповедания?


БСП стана за смях с цялото си поведение около Истанбулската конвенция. До миналата седмица соцпартията на всички свои нива - централни, местни и женски организации, имаше една ясна точка - незабавна ратификация на Истанбулската конвенция, събираха подписки и т.н. И изведнъж, като се взриви въпросът във Фейсбук, те побързаха да се коригират. Това не е сериозна политика. Това показва, че в БСП няма компетентност, няма принципност, а се люшкат според настроенията, които усетят тук или там.

За съжаление основната отговорност общественото мнение да е толкова възпалено от тази Истанбулска конвенция е на управляващите, защото би трябвало да видят как е текла дискусията около тази неприемлива джендър-идеология в другите държави, а тя си върви вече 20 г. За да видят, че има огромно противопоставяне на джендър-идеологията и т.н. И това го има в повечето европейски държави, в цяла Южна Америка, огромен дебат по темата има в САЩ. Да, има държави като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания, където доминира общественото мнение в подкрепа на джендър политиката. Но огромната част от демократичния свят е на обратна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай