Къде го чукаш, къде се пука

Къде го чукаш, къде се пука | StandartNews.com

Сигурно всеки човек може да изброи десетки хора, които познава повече от 20 години. Както е сигурно, че няма как българска министърка да повлияе на чешка държавна компания да избере на кого да продаде бизнеса си. Затова аз нямам обяснение защо енергийният министър Теменужка Петкова обяви в петък, че подава оставка заради сделката за ЧЕЗ. В случая имаме сделка, в която българските власти нямат никакво участие до този момент. Чешка държавна компания продава нещо на частна българска компания. Какво общо има тук Теменужка Петкова ? Твърди се, че тя познава собствениците на компанията "Инерком", която придобива българските активи на ЧЕЗ.

Всеки човек може да изброи десетки хора, които познава повече от 20 години. Дори собственичката на компанията да беше сестра на министърката - какво влияние има Теменужка Петкова върху това какво ще реши чешката компания на кого да продаде ЧЕЗ. За мен това остава пълна загадка. Защо хората така се възбудиха от нещо, което се решава от една чешка фирма. Очевидно, като всяка компания, тя се интересува от това кой ще й даде най-добрата цена. Разбира се, интересува се и от произхода на парите. И тъй като чешката държава има мажоритарно участие в чешката компания,

сигурно е, че е проверено какъв е и произходът на парите

Чуха се въпроси: как се дава банков кредит на компания с толкова малък капитал. Компанията може да е малка, но тя сигурно е намерила някакво обезпечение. Да не забравяме, че съпругът на Гинка Върбакова, собственичката на компанията "Инерком", е известен бизнесмен в енергийната сфера. Във всичко това аз не виждам нищо незаконно и нередно. И няма участие на българската държава по абсолютно никакъв начин, за да поема някой отговорност. Самото подаване на оставка дори може да повдигне въпроса дали не наблюдаваме как гузен негонен бяга. Според мен тази оставка само налива масло в огъня и ще увеличи подозренията, че има нещо нередно. А аз от юридическа и икономическа гледна точка нищо нередно не виждам. Очевидно г-жа Върбакова си е намерила обезпечение, очевидно то е напълно легално, чешката държава го е проверила и сделката се е състояла. Оттам-нататък нещата идват на българска територия - дали лицензът на ЧЕЗ ще бъде продължен. Така че българската държава отново ще трябва да се занимае с произхода на парите и след като се убеди, че той е напълно на светло, ще трябва да се провери капацитета на новия собственик да осигури тази дейност, с която се занимава.

Не смятам, че подадената оставка на Теменужка Петкова ще повлияе на стабилността на правителството. То си

има достатъчно подкрепа в парламента

Много пъти съм казвал, че в момента управляващите реално нямат опозиция. Опозиция в парламента е само малко повече от половината от парламентарната група на БСП. Останалите политически сили явно или по-прикрито подкрепят правителството. Националистите участват и в управлението. Независимо от някои скандали и изпускания на нервите между тях, независимо, че много от тия хора не могат да се понасят помежду си, интересът ги държи заедно и те нямат никакво намерение да напускат управляващата коалиция. А и "Воля" подкрепя винаги когато трябва управлението. Така, че управляващата коалиция изглежда засега непоклатима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай