Кабинетът разделя на две българите

Кабинетът разделя на две българите | StandartNews.com

Кабинетът "Орешарски" още разделя България на два лагера, сочи последното проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено от 3 до 10 октомври 2013 г. сред 1013 души. "Дербито" между привържениците и противниците на правителството завършва наравно и през този месец. 41% от българите искат оставка на кабинета.

Точно толкова подкрепят и бунтовете срещу него. Контрапротестите пък се ползват с одобрението на 27% на анкетираните. 38% смятат, че протестите срещу правителството трябва да продължат. 22% твърдят, че биха взели лично участие в тях - това означава условно повече от милион българи, обясняват от "Галъп". Като по-младите, хората с по-високи доходи и образование, привържениците на партиите на десницата продължават да са и в по-голяма степен настроени срещу настоящото управление. Доверието в правителството е 30%, а недоверието - 2 пъти по-високо. Такава тенденция е характерна за последните месеци от управлението на Бойко Борисов и за първите от мандата на Тройната коалиция, уточняват експертите.

И през октомври силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат изравнени, коментират анализаторите на "Галъп". Ако изборите бяха днес, партията на Сергей Станишев щеше да ги спечели с 22,3%, сочат данните. ГЕРБ събира 19,2% подкрепа, като процентите на двете партии почти не се различават с тези от септември. На трето място през октомври обаче отново се връща ДПС, която събира 0,3% повече от Реформаторския блок - 6% на 5,7%. Данните за новата формация обаче все още са хипотетични и отразяват потенциални нива, застраховат се от "Галъп". Иначе съперниците на националистическото поле - "Атака" и НФСБ, събират почти равна подкрепа от около 1,4-1,5%, с лека преднина на Валери Симеонов пред Волен Сидеров.

От "Галъп" изследват и настроенията спрямо евентуално по-широко обединение вдясно. Оказва се, че половината от привържениците на ГЕРБ смятат, че партията им трябва да се коалира с Реформаторския блок, 1/5 са на обратното мнение, а 1/3 се колебаят. При привържениците на партиите от Реформаторския блок картината е противоположна - "феновете" на обединение с ГЕРБ са малцинство.

Няма съществена динамика в доверието към 38 ярки личности, които "Галъп" изследва, включително и към лидерите на двете най-влиятелни партии. Подкрепата за Борисов е стабилна, макар и при по-ниски стойности отпреди. Рискът за доверието към Росен Плевнелиев продължава да стои, уточняват от "Галъп". А благоприятни и през октомври изглеждат позициите на Георги Първанов, Йорданка Фандъкова, Константин Пенчев. Активните дебати в парламента в последните седмици пък качват "акциите" му до 15% доверие. Въпреки това песимизмът ни за бъдещето на страната е непоклатим - 70% не очакват нищо добро, показват политическият и икономически индекс на "Галъп" за октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай