Петък,

Кабинет като спешна помощ

От: Failed to load user -
1716
Кабинет като спешна помощ
A
A
A

Колкото по-бързо се състави нов кабинет, толкова по-добре за икономиката и за държавата. Това е надеждата на всички, които работят и на които се крепи издръжката на страната. За разлика от партийните пристрастия и конфронтации, бизнесът единно застава зад това пожелание. Нормализирането на ситуацията в страната се очаква с нетърпение както от работодателите, така от редовите служители и дребния бизнес. Нищо не пречи толкова на нормалния живот на хората и особено на тези, които работят, както партийните ежби и разноцветни митинги. Особено в България.

Въпреки че служебният кабинет е амбициран да покаже активност и да остане в историята с повече свършена работа, това не е трайно решение. Нищо не разхайтва повече чиновника от съзнанието, че шефът е временно тук и от него почти нищо не зависи. Видяхме това малко след оставката на предишното правителство, когато обществени поръчки, различни проекти за европари и други важни ангажименти започнаха да забавят ход, а някои дори замръзнаха в очакване на новата власт.

Ступорът доубива българската икономика която и без това едва крета. Ново удължаване на агонията, гарнирано с политическо празнодумство и истерии, окончателно ще изчерпи търпението и силите на електората. Всеки загубен ден ни отдалечава все повече от изхода на кризата, който и без това за България не е зад следващия завой. Последните години са пълни с неправилни решения, грешни ходове и пропуснати възможности. Това влоши положението в максимална степен и е напът да ни направи неизлечимо бедният човек на Европа. Поради тази причина наложително е не само да работим усилено, но и да впрегнем целия опоскан потенциал на страната. Нека всеки, който има капацитет, който е добър в своята област, да се включи.

Или пак ще започнем с поставянето на свои хора на места, за които те доказано не стават. Нека си припомним при всяка смяна на властта колко кадърни специалисти трепереха за мястото си и за колко много от тях притесненията се оказваха основателни. Колко млади възпитаници на престижни университети по света продават мартеници и стари книги по тротоарите, защото не са лепили плакати на правилната партия. Повечето от тях въобще отказват да лепят плакати и се убеждават, че всъщност правилният път е към терминали 1 и 2.

Извън четирите формации, които ще влязат сега в парламента, има куп други, които не успяха да се класират. В тях обаче има доста хора с доказани качества, заявили желание да се занимават с политика. И, надяваме се - непокварени от нея. Те също могат да бъдат включени в правителството и в други държавни структури и да бъдат полезни.

Стига с детските учителки в енергетиката и калинките в земеделието. Обществените съвети на служебното правителство също доказаха, че са работещи. Нищо не пречи тези добри практики да останат и при редовен кабинет. Народът е казал - колкото повече глави мислят, толкова по-добро е измисленото.

Предстои да видим какво ще се случи в следващите дни. Дали ГЕРБ или БСП-ДПС ще направят правителство и кого ще включат в него. Но вече е ясно, че колкото по-широка е неговата основа, толкова по-сигурен ще е успехът. Българинът е узрял за истински колективните действия - протестите го доказаха. Ако пък бъде съставен коалиционен или програмен кабинет - ето я чудесната възможност да се съберат колкото се може повече умни глави. Всички ние имаме нужда от това.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички