Кабинет като спешна помощ

Вместо да затъват в ежби, политиците бързо да съставят правителство от експерти

Кабинет като спешна помощ | StandartNews.com

Колкото по-бързо се състави нов кабинет, толкова по-добре за икономиката и за държавата. Това е надеждата на всички, които работят и на които се крепи издръжката на страната. За разлика от партийните пристрастия и конфронтации, бизнесът единно застава зад това пожелание. Нормализирането на ситуацията в страната се очаква с нетърпение както от работодателите, така от редовите служители и дребния бизнес. Нищо не пречи толкова на нормалния живот на хората и особено на тези, които работят, както партийните ежби и разноцветни митинги. Особено в България.

Въпреки че служебният кабинет е амбициран да покаже активност и да остане в историята с повече свършена работа, това не е трайно решение. Нищо не разхайтва повече чиновника от съзнанието, че шефът е временно тук и от него почти нищо не зависи. Видяхме това малко след оставката на предишното правителство, когато обществени поръчки, различни проекти за европари и други важни ангажименти започнаха да забавят ход, а някои дори замръзнаха в очакване на новата власт.

Ступорът доубива българската икономика която и без това едва крета. Ново удължаване на агонията, гарнирано с политическо празнодумство и истерии, окончателно ще изчерпи търпението и силите на електората. Всеки загубен ден ни отдалечава все повече от изхода на кризата, който и без това за България не е зад следващия завой. Последните години са пълни с неправилни решения, грешни ходове и пропуснати възможности. Това влоши положението в максимална степен и е напът да ни направи неизлечимо бедният човек на Европа. Поради тази причина наложително е не само да работим усилено, но и да впрегнем целия опоскан потенциал на страната. Нека всеки, който има капацитет, който е добър в своята област, да се включи.

Или пак ще започнем с поставянето на свои хора на места, за които те доказано не стават. Нека си припомним при всяка смяна на властта колко кадърни специалисти трепереха за мястото си и за колко много от тях притесненията се оказваха основателни. Колко млади възпитаници на престижни университети по света продават мартеници и стари книги по тротоарите, защото не са лепили плакати на правилната партия. Повечето от тях въобще отказват да лепят плакати и се убеждават, че всъщност правилният път е към терминали 1 и 2.

Извън четирите формации, които ще влязат сега в парламента, има куп други, които не успяха да се класират. В тях обаче има доста хора с доказани качества, заявили желание да се занимават с политика. И, надяваме се - непокварени от нея. Те също могат да бъдат включени в правителството и в други държавни структури и да бъдат полезни.

Стига с детските учителки в енергетиката и калинките в земеделието. Обществените съвети на служебното правителство също доказаха, че са работещи. Нищо не пречи тези добри практики да останат и при редовен кабинет. Народът е казал - колкото повече глави мислят, толкова по-добро е измисленото.

Предстои да видим какво ще се случи в следващите дни. Дали ГЕРБ или БСП-ДПС ще направят правителство и кого ще включат в него. Но вече е ясно, че колкото по-широка е неговата основа, толкова по-сигурен ще е успехът. Българинът е узрял за истински колективните действия - протестите го доказаха. Ако пък бъде съставен коалиционен или програмен кабинет - ето я чудесната възможност да се съберат колкото се може повече умни глави. Всички ние имаме нужда от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай