Излъганите червени

Излъганите червени | StandartNews.com

Преди няколко дни срещнах в нета открито писмо до БСП от наш студент в Берлин, което започваше с "Излъгахте ни!". На млад човек, който учи навън, който вярва в бъдещето си и по някакво стечение на обстоятелствата е свързал тази си вяра със соцпартията. Вероятно няма да го направи никога повече. Както мнозина други. Хората, които вярват в левите идеи и каузата на социалната справедливост, след тези избори вече нямат субект, за който да гласуват. Те са двойно по-излъгани от онези избиратели, които не видяха своите партии в Народното събрание, защото гласовете им се оказаха недостатъчни, за да прескочат бариерата. Двойно по-излъгани са и от десните, които в момента са на площада, защото техният проект въпреки всичко има шанс да се състои.

Тези хора са парламентарно представени, но по начин, граничещ с абсурда. Те със сигурност не са искали да гласуват за партия, чиято представа за социално е да хвърля по някой лев на майки и пенсионери, докато в същото време зад кулисите се дели далеч по-голяма баница. Не са искали да пратят в Народното събрание хора, чието парламентарно поведение зависи от това дали един човек ще си изпие сутринта хапчетата и ще реши да влезе в парламента. Не са дали вота си за партия, която дори още не е окомплектовала всичките заместник-министри в правителството, защото при реденето на списъците им се вихри партизанщина, достойна за фейлетоните на Алеко. И, ако са пуснали бюлетини с надеждите да видят някакви опити за постигане на социална справедливост, в действителност стават свидетели на това как "наши хора" овладяват "солунската митница". Тези хора никога повече няма да нарекат партията, която прави всичко това, своя. И говоря не за наплашени пенсионери с 200 лева доход, за които най-страшното е, че някой подскача на площада. Затова не ги дразнете с лумпенски обяснения за "класова борба" (по Антон Кутев) и не ги нахъсвайте толкова елементарно срещу онези, които "протестират срещу плоския данък, защото имат 4500 лева заплата". Нито им разправяйте басни за катарзиса на олигарсите.

С подобни плоски изявления столетницата наистина рискува да изгуби и последния си интелигентен избирател, ако вече не го е направила. И да си остане само с твърдия електорат, в чието съзнание са живи спомените за времето на Тодор Живков и още сънуват евтините цени на тока от онова време. Само тези хора ще останат да ви гласуват, и то не заради вас, а заради носталгията по младостта си. Левите интелектуалци в момента защитават правото ви на кредит на доверие просто защото нямат друг субект, в чиято защита да излязат. А от това боли. Социалните и хуманни каузи имат нужда от своя територия, от своя защита, от правото си на живот. Дясното има нужда от алтернатива, дори и само за да има нормално съществуване. Без ляво няма дясно - има изкривена перспектива на самото общество. И всички тези идеи имат право да бъдат отстоявани от нормални хора, но за жалост именно вие направихте така, че с лявото в България да бъде свършено. И хората, които се осмеляват да декларират леви разбирания, да бъдат идентифицирани или с малоумници, или с "червени боклуци", или с мафиоти. А много често и с повече от едно подобно определение. Спомням си, че преди време на "Българския Великден" юпита бяха облекли фланелки "Срам ни е от вас". Тогава бе в знак на протест срещу Костов. Свършиха ни фланелките, но и нас ни е срам от вас. Не от лявото, а именно от вас. Не че това ще ви спре, но е добре да го знаете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай