Сряда,

Ипотечният кредит - сметка с кръчмар

От: Администратор -
4207
Ипотечният кредит - сметка с кръчмар
A
A
A

Така чаканите промени в закона, засягащи ипотечните кредити, вече са факт. Остават още три месеца търпение, докато влязат в сила. Според новите текстове отпадат таксите за управление и усвояване на заема, както и най-солената комисиона - процентите за предсрочно погасяване, които са около 5 на сто върху сумата на оставащия заем. Очакванията сега са много хора да обсадят банките с мераци за рефинансиране на заемите, които им тежат като воденични камъни. Което е нормално, защото човек на първо място трябва да има право на избор. Друг е въпросът как ще направят този избор, доколко разумен ще бъде той. И дали една такава смяна на банката си струва усилията и разходите, въпреки по-добрите условия и отмяната на такси. Затова такава стъпка би трябвало да се прави само след много внимателно пресмятане на всички плюсове и минуси на предприеманата операция. Предполага се, че човек, който има намерение да рефинансира кредит, има сериозни финансови затруднения. И не си струва да попада в други парични дупки, само защото са нови.

С основание финансовите експерти предупреждават, че сега ще дойде часът на небанковите разходи за преоформяне на заемите. Въпреки че в първия момент може и да изглежда, че промяната е към нещо по-изгодно. За разлика от облекченията от банковите такси и комисиони, останалите - нотариални и държавни плащания и още цял ред други тежести, няма да поевтинеят. Дори има вероятност да се покачат, особено ако народът наистина тръгне да предоговаря кредити и да сменя банките. Изчисленията сочат, че само нотариалната такса за изповядване на нова сделка за имот, оценен например на 100 хил. лв., гони хилядарка с ДДС. Освен нея има държавна такса, такси за учредяване на нова ипотека, за заличаване на старата, за препис на документи, за изготвяне на справки, за най-различни бумаги от какви ли не институции... Всичко това отгоре на всичко се облага с 20% ДДС. Затова съветвам всеки, който импулсивно решава да рефинансира кредита си, да зададе поне сто въпроса, преди да го направи, казва видният столичен нотариус Валери Манчев. Не като нотариус, а като човек, който е рефинансирал не един заем, бих посъветвал всеки клиент на банка много внимателно да помисли дали си струва, добавя Манчев. Според него в повечето случаи ефектът е много малко намаление на общата сума на задължението, разхвърляно за много дълъг период. Струва ли си за 12 лева на месец да похарчите толкова пари, да изхабите време и нерви в многобройни посещения на канцеларии и офиси, задава въпрос нотариусът.

Всичко това на фона на коментарите на банковите мениджъри, че се очаква намаляване на процента на отпуснатия кредит към общата цена на купуваното жилище на 70 и дори на 50 процента (останалите средства трябва кредитополучателят сам да набави), за повишаване на останалите такси, за затягане на условията за кандидатстване за кредит... Наистина много внимателно трябва да си помисли всеки, който е решил да се отърве от стария си кредит - дали си струва.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com