Игрите на Путин

Сочи напомня повече на Лазурния бряг, отколкото на зимна олимпийска столица

Игрите на Путин  | StandartNews.com

- Домакините правят чудеса заради липсата на сняг
- Заплахата от тероризъм е сковала града
- 5 самолета чакат алпийците на САЩ в случай на атака
- Ще зарежат ли олигарсите Гщаад и Куршевел заради родния им курорт
- Благодарни ще са поколения напред, сигурни са организаторите

Малкълм Фоли, Daily Mail

Под палмовите дървета, очертаващи място за разходка и слънчеви бани, е много лесно да си представиш, че се рееш край плажовете на Лазурния бряг. Рибар, облечен с тънък суичър, се е изтегнал в края на кейче и не изпуска от очи трите си въдици в спокойното море. Птиците се гмуркат във водата за риба като през лятото. Само две неща развалят идилията, че си в Южна Франция. Каменистият, а не пясъчен бряг, и олимпийските сувенири по крайбрежните магазинчета. Въпреки че редом с тях по щандовете все още се предлагат всевъзможни плажни джунджурии.

След по-малко от месец Сочи става столицата на спортния свят, тук, в черноморския курорт, започват Зимните игри. А никой не си спомня кога за последно е валял сняг. Само престрашилите се за разходка до планините, виждащи се на хоризонта, имат нужда от дълги палта или анораци. Докато останалата част от Русия е свита от типичния суров студ - от минус 6 градуса в Москва до минус 30 в Сибир, температурата в този субтропичен район достигна 17,2 градуса миналия февруари. А състезанията наближават. Следващия месец хокеят, фигурното пързаляне, кърлингът ще се вихрят в залата на Олимпийския парк, който се намира точно срещу плажа. Трябва да се отбележи, на същото място през октомври ще се състои и историческият първи старт на Формула 1 в Русия.

През 2007 г. президентът Владимир Путин успя да убеди МОК, че Сочи е точното място с обещание за сравнително евтини Игри. С лека ръка прескочи дребния детайл, че планините Красная поляна трудно могат да задържат необходимия сняг. В петък чудесните кабинки, тръгващи близо до впечатляващата нова жп гара, пътуваха празни над невидялите тази зима сняг поляни. А прогнозите не са много обещаващи. За следващата седмица предвиждат не повече от 2 сантиметра сняг. Освен ако не видим някакъв драматичен обрат с времето, тези Игри, не особено мъдро дадени на най-топлия руски край през зимата, ще зависят от изкуствен сняг. Говорим за състезанията по ски, разбира се. Всяка нощ машините подсигуряват пистите в алпийските дисциплини. Не е за вярване, но огромен склад е прибрал 450 000 кубика сняг от миналата година! Съхранява се в 8 трезора под специални изолиращи покрития, които го пазят от размразяване. Измислено е дори нещо като снежно лепило, в случай че се стигне до разтопяване.

Тези Игри може би не са достатъчно "замръзнали" от гледна точка на времето, но пък над Сочи тегне нещо друго смразяващо: страхът. Олимпиадата е превърната отсега в крепост, охранявана от 40 000 въоръжени войници, полицаи и служители на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Те изпълнят обещанието на Путин за безопасни Игри. Пристигането на бригадата казаци с техните саби и униформи от царска Русия също ще трябва да снижи риска от атака, идваща от съседните ислямски републики Чечня и Дагестан. Така останалата част от света има пълното право да попита: Това ли са най-налудничавите Олимпийски игри в историята? Путин одобри инвестиция от 31 милиарда английски лири в тях - три пъти повече от последните летни в Лондон. Само сигурността струва 1,2 милиарда!

Доста високопоставен източник каза онзи ден пред "Дейли мейл": "Когато благородните принципи на олимпизма са изгубени или пожертвани, на МОК може да бъде поставен друг по-важен въпрос: "Стигнахме ли точката, когато най-уважаваните игри станаха най-охраняваните игри?" Без съмнение този град живее със затаен дъх. Британските специални служби вече подготвят секретни операции, ако се вярва на руските власти. ФБР потвърди, че ще разположи агенти както в Сочи, така и в Москва. Щатските отбори по ски и сноуборд дори наеха компания за кризисни ситуации, която ще държи в готовност 5 самолета за спешна евакуация при терористична атака. Всеки пропускателен пункт за Олимпийския парк е пазен от въоръжени до зъби патрули. Крайбрежната зона отсреща пък е опасана от камери. Те са разположени на 50 метра разстояние една от друга, докъдето стига човешкият поглед. Невидими спътници патрулират отгоре, а сонари претърсват водите на Черно море. Коли без местна регистрация или олимпийска такава са спирани и връщани на 60 километра от града. Всичко напомня за дните на Съветския съюз.

През 2007 година, когато Путин спечели Олимпиадата за Русия, заяви пред МОК: "Ще направя най-празничните Игри, виждани някога". Всички доказателства сега сочат обратното: това ще е най-затегнатата Олимпиада в историята. Дмитрий Чернишенко, шефът на организационния комитет, обаче настояваше на своето през последните дни: "Тероризмът е глобална заплаха. За него няма граници, няма територии". Специално властите в Сочи направиха всичко за сигурността още от първите дни на изграждане на олимпийските обекти. Те сканираха суровите материали, докарани и от най-далечни места, само и само да са спокойни.

Всъщност не става въпрос за пресилване на нещата, изхождайки от опита си при отразяването на 12 олимпиади. Пристигнах в Сочи с полет от Москва в 1,15 ч през нощта. Таксиметровият шофьор беше спрян на три пропускателни пункта към Олимпийския парк, където бях резервирал стая в чисто нов хотел. Накрая гардовете казаха на таксиджията да паркира 50 метра встрани. Шофьорът ме уведоми, че трябва да отида пеша за проверка в подвижна и фрашкана с техника постройка. Осем мъжаги с кожени шапки и военноморски униформи, извадени като от някой филм, ме обградиха в полукръг, докато аз бях застанал зад нещо като релса. Медийната ми акредитация от МОК, служеща и като виза за Русия, въобще не ги впечатли. Всяка моя молба да се обадят в хотела за потвърждение на резервацията се губеше в превода. А хотелът се оказа на не повече от 300 метра. Скоро осмината мъже станаха 12. Лицата им се приближаваха, а думите им ставаха все по-гръмки и разпалени. Разпитът продължи повече от 20 минути. На руски, примесен с няколко думи на английски. Най-накрая двама служители от хотела, единият закичил олимпийска карта, потвърдиха резервацията и преминах контрола! Оказа се, че ги е довел таксиметровият шофьор, без никой да забележи изчезването му. За капак сакът ми беше изпразнен за проверка. Водката никога не се беше услаждала толкова много! Перфектното лекарство за приспиване!

Въпреки всички мерки, напрежението, което усетих в Сочи, така и не падна. На следващия ден в изоставени коли бяха открити 6 трупа и три експлозива. Вярно, в град, намиращ се на повече от 200 километра. Разследващите обявиха, че става въпрос за убийство. Още 6 трупа след 34-те жертви на самоубийствените атентати във Волгоград. Никой не пое отговорност за последните 6 жертви. Но водещите подозрения водят към ислямистките групировки, дирижирани от чеченския бунтовник Доку Умаров. Той се закани да стовари гнева си върху тези Игри, като ги нарече "Сатанински танц върху костите на нашите предци". Умаров е най-търсеният човек в Русия, но местонахождението му тъне в мистерия. Ден по-късно властите арестуваха петима членове на забранена военна групировка. Те бяха спипани със самоделни взривове в Налчик - град на около 300 км от Сочи.

И Путин мина през курорта миналия уикенд. По време на ските той трябва да е видял чудесните нови хотели, които оформят квартал зад гарата. В района се издигат и модерните блокчета. Но какво ще стане с всичко това след Игрите? Дали руските олигарси ще зарежат Колорадо, Гщаад или Куршевел? На Путин няма хич да му пука, докато светът забелязва направеното от него в Русия. В реалността обаче тези Игри се люшкат от една криза в друга. Зад възхитителните постижения на инженерната наука и иновативен дизайн лежи лавина от съмнения за корупция. Според обвиненията огромна част от парите по контрактите за строителството и подобрение на инфраструктурата са потънали в нечии джобове. Естествено, спекулациите веднага бяха отхвърлени.

Миналата година правителството на Путин представи скандален антигей закон, заради който беше заклеймено от почти целия свят. Президентът обаче само разхлаби юздите около противниците. Направена беше протестна зона за критиците на закона и защитниците на човешки права. С малката подробност, че тя се намира на петнайсетина километра от Сочи в друг град. Президентът на САЩ реагира, като включи в официалната делегация трима гейове. Самият Барак Обама няма да присъства на Игрите. Нито английският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд, немският му колега Йоаким Гаук. Путин раздразни западните лидери с позицията си за Сирия и за Иран. И покани в Русия Едуард Сноудън, бившия агент на ЦРУ, издал някои мръсни тайни.

Но също така руският президент изненада Запада преди Коледа, като освободи олигарха и свой политически враг Михаил Ходорковски. После пусна от затворите активисти на "Грийнпийс" и момичетата от пънк бандата "Пуси Райът". Всичко това са игри покрай Игрите.

Междувременно местните жители изпитват смесени чувства за Олимпиадата. По улиците на близкия квартал, пълен с ресторантчета и магазини, не личи, че след по-малко от месец започват Игрите. Други обаче са изпълнени с гордост. Те виждат знак в първата Олимпиада след разпада на Съветския съюз. Още една стъпка на късане с тираничното минало на родината им.

Олга Шевченко, 25-годишна студентка от Сибир, дори е прекъснала следването си в Берлин, за да бъде доброволец в Сочи. "Искам хората да разберат, че руснаците сме много готини", обясни ми тя. "В Берлин хората са изненадани, когато направя нещо хубаво. Казват ми: "Брей, ти си рускиня, би трябвало да си грубичка".

Разбира се, доста от местните жители са скептични заради цената на Олимпиадата. Но казват, че след като вече всичко е направено, просто трябва да дадат най-доброто. И сега, и когато състезанията приключат. А мотото е едно - сигурността. Дори ако духът на Олимпизма бъде постъпкан. Чернишенко беше ясен: "Като кореняк от Сочи съм горд да бъда част от проекта, който ще промени изцяло не само региона, а и Русия. Решени сме да направим най-великите игри, това ще бъде най-великото ни постижение, което ще усетят поколения през годините".

Заключен във виртуална клетка в този иначе приятен и топъл град, искрено се надявам Чернишенко да се окаже прав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай