Играта напук не носи решения

Играта напук не носи решения | StandartNews.com

Васил Тончев, социолог

Управляващите не от днес имат склонност към диалог и поддават на граждански натиск, който беше упражняван спрямо тях. И ако протестиращите бяха предприели друга линия, да искат конкретни неща, а не оставка, нещата щяха да се развият в друга плоскост. Това щеше да бъде по-полезно и за обществото като цяло. Много важни въпроси, сред които Избирателният кодекс, либерализацията на цената на електроенергията, останаха на заден план. А можеше да се работи по тях и да се движим в посока желанията на гражданите.

Протегната ръка от правителството на Пламен Орешарски, която беше повторена и на митинга в събота, остава открита и може да се постигнат доста неща, ако тя бъде поета. Истинската опозиция в страната могат да бъдат протестът, както и гражданското общество, стига обаче да тръгнат по този конструктивен сценарий.

Някакви признаци в тази посока може би има. Например в решението на студентите да оставят окупацията символична, за да има натиск върху управляващите, но в същото време да не възпрепятстват своите колеги и да дадат възможност на учебния процес да се развива. Подобно решение е в правилната посока. Всичко зависи от гражданското общество и насоката на гражданския натиск. От страна на управляващите има готовност да се вслушват и да работят в диалог.

Линията на ГЕРБ е в обратната посока. Сценарият на партията на Бойко Борисов се осъществява и изпълнява и от протеста. ГЕРБ е единствената политическа сила, която е заинтересована от незабавната оставка на кабинета и никакъв диалог с управляващата коалиция. Отговорете на въпроса "Кой?". ГЕРБ успява да поддържа своята консолидация и значителна електорална подкрепа, която има само на базата на хипотезата, че ето още утре се връщаме на власт. От политическа гледна точка те ще поддържат този курс и линия. Но това като цяло не води до изход от създалата се ситуация и не е в интерес на обществото.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай