И от бюджета може да се направи цирк

И от бюджета може да се направи цирк | StandartNews.com

Винаги е възможно да се организира мизансцен около приемането на бюджета. Особено в ситуации, когато очакванията нарастват непропорционално на възможностите. В основата на разгорещените и проточили се до малките часове на нощта дебати в парламента, приличащи на тротоарна разправия, са подклажданите политически очаквания, че всички проблеми могат да бъдат решени в този бюджет. Който в интерес на истината изглежда балансиран. Със сигурност парите за образование, здравеопазване, социална политика, заплати и пенсии ще се увеличат. Това е повод, разбира се, да се иска радикално увеличение и даже нещо като компенсиране със задна дата. Това обаче не е възможно да се случи в рамките на този бюджет. Опозицията, която е приела много остър конфронтационен език,

се опитва да се възползва от всяко лично недоволство

- като започнете от БАН и завършите с баретите, които са написали писмо срещу командира си. Такива недоволства ще съществуват, но като цяло чувството за пренапрегнатост, за цирк и за всичко останало идва от това, че бюджетът освен всичко останало, трябва да мине и по правилника на Народното събрание. А в него има много възможности за забавяне, за безкрайно протакане и за израждане на публичния образ на голям сблъсък. А това произтича от конфронтационните намерения на БСП. Корнелия Нинова и партията й разбират, че ако оставят управлението в един по-спокоен режим, са заплашени в средносрочен план да се озоват в ролята на вечна опозиция. Това е проблемът и оттам произтича целия екшън. ГЕРБ се превърна в партията на властта. Това е един особен статут, от който отделни групи могат да бъдат недоволни. Общото възприятие обаче е, че това е партията, която управлява и която така или иначе движи страната в една правилна посока.

Що се касае до това, че депутатите на "Воля" влязоха вчера с маски в парламента, няма как да не се върнем назад при театрално - скандалджийските изпълнения на "Атака" и в частност - на Волен Сидеров. Явно не подхожда на бизнесмена Марешки някак си да прави шумни скандали. За сметка на това той е избрал малко по-обтекаемата форма на сатирично отношение към процеса. Така той може в известен смисъл да се насажда като образ, който да е контрапункт на стандартния политически процес. Това са просто средни постановки с впечатляващи детайли, които могат да останат във възприятието. Медиите и в частност - телевизиите, дадоха трибуна на Марешки, който обясни навсякъде как алегорично възприема маската като защита от "заразата" на опростачването. Това, разбира се, ще остане и

може би ще влезе в следващия му предизборен клип

Има друго нещо, което е важно - плоският данък и опитът на социалистите да се разграничат от това, което сами са сътворили преди 9 години. Плод на едно гениално преосмисляне на европейската левица е, че ако не върне в политическите послания левичарството от 90-те и 80-те години, тя просто е обречена да бъде ерозирана от популизма. По принцип главните жертви на популизма са левите партии в Европа или в повечето европейски страни и единственото им спасение е да се трансформират в ляво- популистки. Затова те се връщат към такива естествени теми като да накажем богатите, да върнем заграбеното и т.н. Общият тренд не е благоприятен за левицата. Създава се огромно богатство и очевидно, то няма как да се разпредели справедливо. Има го този проблем, за изоставяне от напредъка. И това е темата, която те се опитват да пласират преимуществено. Не само в нашата, във всички левици е така.

Ако трябва сериозно да се дебатира, трябва да се извади един алтернативен бюджет и то достатъчно рано, за да спорят експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай