Петък,

Хората искат морални лидери в политиката

От: Failed to load user -
2684
Хората искат морални лидери в политиката
A
A
A

Необичаен, но много човечен и достоен за адмирации жест. Така накратко може да се определи инициативата на британския посланик Джонатан Алън и съпругата му Елизабет да бъдат домакини в четвъртък вечер на традиционния Ифтар в свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Пред дипломати, общественици и интелектуалци главният мюфтия Мустафа Хаджи отслужи ритуал, чиято кулминация бе залеза на Слънцето, в 21,12 ч, след който час на мюсюлманите е разрешено да сложат храна и вода в устата си. Ето какво каза Негово превъзходителство на емоционалната церемония.


Много хора ме питат защо съм домакин на Ифтар тази вечер. Казват, че не е обичайно за държавен представител и публична фигура да го прави. За мен това е странен въпрос. В Обединеното кралство съпругата ми и аз сме присъствали на много Ифтари, на някои от които домакини са били наши приятели, а на други министри. Помня едно такова събитие в Кения, когато работата ми беше свързана със Сомалия.

В България съм бил канен на събития в Синaгогата. Тук, в резиденцията, съм бил домакин на събития по повод Коледа и Великден според западните традиции, които са различни от тези на православната вяра.

Тук в България, може би 15% от населението изповядва исляма. Това е много голямо малцинство. Ако аз искам да съм посланик в цяла България и към всички българи, въпросът не е "защо", а "защо не". Защо всеки национален и местен лидер да не иска също да празнува вярата на толкова много хора и да покаже своето уважение към тях.

Друг въпрос, който ме питат, е защо сега, в тези трудни политически времена. Питат ме дали изпращам някакво политическо послание, защото един от коалиционните партньори се счита за турска партия и членовете й изповядват исляма.

Отговорът е много прост: ние не можем да сменим датата на Рамадан! Религията, на която отдаваме почит днес, е по-голяма от политиката.

В момента сме в една динамична политическа ситуация и политиците сега са разпитвани повече от всякога за техните ценности, техните действия и тяхната етика.

Мисля че пред лицето на такива фундаментални въпроси всички имаме своята роля, но най-вече религиозните и обществените лидери, да покажем какво е правилно, да дадем пример, да покажем морално лидерство в отговор на исканията на хората за реформи.

Днес не празнуваме политическа партия или дори определено малцинство, ние отдаваме чест на религията, която много хора по света изповядват.

Ифтар е за това хората да се съберат след края на трудно изпитание, да споделят храна с приятели и непознати, да разберат другите около тях и да покажат тяхното чувство за повече хуманност и по-добро общество.
Това са ценности, от които се нуждаем сега повече от всякога.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички