Четвъртък,

Хората искат морални лидери в политиката

От: Failed to load user -
2757
Хората искат морални лидери в политиката
A
A
A

Необичаен, но много човечен и достоен за адмирации жест. Така накратко може да се определи инициативата на британския посланик Джонатан Алън и съпругата му Елизабет да бъдат домакини в четвъртък вечер на традиционния Ифтар в свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Пред дипломати, общественици и интелектуалци главният мюфтия Мустафа Хаджи отслужи ритуал, чиято кулминация бе залеза на Слънцето, в 21,12 ч, след който час на мюсюлманите е разрешено да сложат храна и вода в устата си. Ето какво каза Негово превъзходителство на емоционалната церемония.


Много хора ме питат защо съм домакин на Ифтар тази вечер. Казват, че не е обичайно за държавен представител и публична фигура да го прави. За мен това е странен въпрос. В Обединеното кралство съпругата ми и аз сме присъствали на много Ифтари, на някои от които домакини са били наши приятели, а на други министри. Помня едно такова събитие в Кения, когато работата ми беше свързана със Сомалия.

В България съм бил канен на събития в Синaгогата. Тук, в резиденцията, съм бил домакин на събития по повод Коледа и Великден според западните традиции, които са различни от тези на православната вяра.

Тук в България, може би 15% от населението изповядва исляма. Това е много голямо малцинство. Ако аз искам да съм посланик в цяла България и към всички българи, въпросът не е "защо", а "защо не". Защо всеки национален и местен лидер да не иска също да празнува вярата на толкова много хора и да покаже своето уважение към тях.

Друг въпрос, който ме питат, е защо сега, в тези трудни политически времена. Питат ме дали изпращам някакво политическо послание, защото един от коалиционните партньори се счита за турска партия и членовете й изповядват исляма.

Отговорът е много прост: ние не можем да сменим датата на Рамадан! Религията, на която отдаваме почит днес, е по-голяма от политиката.

В момента сме в една динамична политическа ситуация и политиците сега са разпитвани повече от всякога за техните ценности, техните действия и тяхната етика.

Мисля че пред лицето на такива фундаментални въпроси всички имаме своята роля, но най-вече религиозните и обществените лидери, да покажем какво е правилно, да дадем пример, да покажем морално лидерство в отговор на исканията на хората за реформи.

Днес не празнуваме политическа партия или дори определено малцинство, ние отдаваме чест на религията, която много хора по света изповядват.

Ифтар е за това хората да се съберат след края на трудно изпитание, да споделят храна с приятели и непознати, да разберат другите около тях и да покажат тяхното чувство за повече хуманност и по-добро общество.
Това са ценности, от които се нуждаем сега повече от всякога.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com