Гръцкият блъф няма да мине

Гръцкият блъф няма да мине | StandartNews.com

Не може хем да не правят реформи, хем да получават пари

Какво ще се случи с Гърция е най-сложният въпрос в момента, тъй като тя не показва много ясно какво точно иска да прави. От една страна, иска да остане в еврозоната, но от друга - не иска да изпълнява изискванията и необходимите реформи за това. От една страна, иска сделка с кредиторите, а от друга - иска да прави референдум, с който да отхвърли тази сделка. Абсолютно хаотични и противоположни действия, които не дават яснота дали Гърция държи да остане в еврозоната, или иска да я напусне и да създаде собствена валута. В двата случая има съвсем различни последствия. Ако Гърция остане в еврозоната, ще трябва да предприеме тежки и болезнени реформи, но в замяна ще получи нисколихвено и дългосрочно финансиране и подкрепа от Европа. Обратно, ако тя излезе от еврозоната, ще избегне реформите, но това означава, че няма да има външна помощ, ще мине през хиперинфлация, фалит и много тежка криза. На този етап и двата сценария са възможни. Въпросът е, че гръцкото правителство иска по малко и от двете - хем да не прави реформи, хем да получава пари.

А така не става и ще се наложи да реши какво иска. Заради постоянното отлагане на решението гръцката икономика от месеци е в абсолютно свободно падане.

Не виждам никаква заплаха за еврото

То дори поскъпна в понеделник следобед, след първоначалните спадове. Пазарите вече не разглеждат Гърция като риск за цялата еврозона. Нещо повече - все повече анализатори смятат, че ако Гърция бъде изгонена, самата еврозона ще стане по-кохерентна и единна и ще може да върви по-бързо към интеграция и по-устойчиво дългосрочно състояние. Така че съществува възможността излизането на Гърция да стабилизира еврозоната. Вижда се, че през последните дни няма шокови ефекти от проблемите в южната ни съседка. Ситуацията е доста по-различна от тази преди 4-5 г. и Гърция предизвиква шок само в собствената си икономика. За България най-голямата опасност е липсата на яснота какво се случва в Гърция. През последните 6 г. икономиката на съседите потъва и това се отразява негативно и на нашата. Защото Гърция бе голям търговски, икономически и финансов партньор на България. Много голяма част от чуждите инвестиции у нас идваха от южната ни съседка, както и много голяма част от родната търговия бе насочена към Гърция. Позитивното обаче е, че българските фирми, след като видяха, че гръцката криза така и не свършва, се насочиха към нови пазари. Затова Гърция вече не е толкова важна за българската икономика, колкото преди кризата. Преди беше номер 1 експортна дестинация, а сега е на 5-о място и пада надолу. Нашите фирми вече активно работят към нови пазари. Сега Германия е наш най-голям партньор. В последно време малки гръцки компании се местят у нас - около 10 000. Ако кризата в Гърция се задълбочи, този процес вероятно ще се ускори. Затова можем да очакваме приток на малки гръцки инвестиции. Те няма да имат голям макроикономически ефект, но все пак едни работни места ще се преместят от гръцката към българската страна на границата, което за пограничните ни райони ще е полезно.

Въпросът е какво ще стане с туризма

Ако много туристи се изплашат от ситуацията в Гърция и отменят резервациите си, те ще търсят друго място за почивката си и част от тях вероятно ще дойдат у нас. 1,5 млн. българи годишно почиват в Гърция, дори малка част от тях да предпочетат България, пак ще се отрази положително на родния ни туризъм. Що се отнася до банковия туризъм у нас, гърците видяха, че същото ограничение важи и тук и няма полза да идват до родните банкомати. Ако много гърци започнат да идват у нас, за да теглят пари и да пазаруват, гръцкото правителство ще спре този канал за изтичане на пари. Българските банки с гръцки собственици не са съвсем гръцки, тъй като някои от тях са на американски инвеститори. Още от началото на 2015 г. на тези банки им е забранено да държат пари в Гърция, както и на всички останали, за да се минимизира рискът. Въпросът е решен и каквото и да се случи в южната ни съседка, няма как да има щети за българските банки. Освен това банките с гръцки собственици държат доста висока ликвидност и имат около 5 млрд. лв. пари в брой - много повече от нормалното ниво. Освен това нищо фатално не се случва при фалит на банка майка. Преди години се случи подобно нещо с дъщерна ирландска банка у нас, която беше продадена. Най-важното обаче е какво ще кажат гръцките избиратели на референдума през уикенда. Ако има голямо мнозинство за оставане в еврозоната, тогава ще е много по-лесно Гърция да проведе реформите и да върви напред. При голямо мнозинство против еврозоната на Гърция пак ще й е по-лесно да излезе от нея с всички рискове и проблеми. Аз си мисля, че все пак гърците искат да са в Европа и еврозоната, защото знаят, че така печелят много повече, отколкото понасят като нужда от реформи. Ако бяха извън еврозоната, никога нямаше да получат достъп до такива евтини дългосрочни заеми. Затова мисля, че повечето гърци ще проявят разум и ще избегнат въвеждането на драхма, хиперинфлация и други тежки проблеми. Но предстои да видим.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай