Сряда,

ГЕРБ поема курс към отваряне

От: Администратор -
1206
ГЕРБ поема курс към отваряне
A
A
A

В изказването на Бойко Борисов, в което той признава, че нито БСП и ДПС могат да управляват държавата, защото тя ще бъде разделена, нито ГЕРБ могат да го сторят това самостоятелно, поради същата причина, има истина. Неговата констатация е правилна.

Ако зад нея стои и искрена убеденост, това също е добър знак. Най-малкото това е свидетелство за известно израстване и отрезняване.

В крайна сметка Бойко Борисов най-сетне е разбрал, че коалициите не са чак толкова страшно нещо. ГЕРБ винаги се е пазило и от предизборни, и от следизборни коалиции. Това беше така, докато те вярваха в своята сила и успех индивидуално да се справят със съответните управленски задачи.

Ако изказаното от Борисов мнение е стабилно, а не просто поредната хвърлена фраза, това означава, че в ГЕРБ сериозно се разглежда опцията за коалиционно управление в бъдеще. Не бих преписал тази позиция като еднозначна покана или готовност за съставянето на "голяма коалиция". Неговото изказване не изключва подобна възможност, но то също така остава отворено и за други възможно коалиционни формати при доминация на ГЕРБ.

ГЕРБ прави сериозна крачка към преодоляването на онази изолация, в която партията се оказа след своя мандат на управление, приключил през февруари миналата година. В момента поема курс на отваряне към всички посоки, включително и евентуално към една "голяма коалиция". Но каква коалиция ще избере Борисов зависи преди всичко от изборните резултати и условно казано от бъдещите оферти.

Не съм убеден, че в момента българското общество е узряло за една "голяма коалиция". Да, умора от политиката има, както и от съществуващото противопоставяне, но за съжаление в масовото съзнание словосъчетанието "голяма коалиция" остава мръсна дума. Ще бъдат необходими доста усилия за преодоляването на тази негативна конотация.

(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички