ГЕРБ поема курс към отваряне

ГЕРБ поема курс към отваряне | StandartNews.com

В изказването на Бойко Борисов, в което той признава, че нито БСП и ДПС могат да управляват държавата, защото тя ще бъде разделена, нито ГЕРБ могат да го сторят това самостоятелно, поради същата причина, има истина. Неговата констатация е правилна.

Ако зад нея стои и искрена убеденост, това също е добър знак. Най-малкото това е свидетелство за известно израстване и отрезняване.

В крайна сметка Бойко Борисов най-сетне е разбрал, че коалициите не са чак толкова страшно нещо. ГЕРБ винаги се е пазило и от предизборни, и от следизборни коалиции. Това беше така, докато те вярваха в своята сила и успех индивидуално да се справят със съответните управленски задачи.

Ако изказаното от Борисов мнение е стабилно, а не просто поредната хвърлена фраза, това означава, че в ГЕРБ сериозно се разглежда опцията за коалиционно управление в бъдеще. Не бих преписал тази позиция като еднозначна покана или готовност за съставянето на "голяма коалиция". Неговото изказване не изключва подобна възможност, но то също така остава отворено и за други възможно коалиционни формати при доминация на ГЕРБ.

ГЕРБ прави сериозна крачка към преодоляването на онази изолация, в която партията се оказа след своя мандат на управление, приключил през февруари миналата година. В момента поема курс на отваряне към всички посоки, включително и евентуално към една "голяма коалиция". Но каква коалиция ще избере Борисов зависи преди всичко от изборните резултати и условно казано от бъдещите оферти.

Не съм убеден, че в момента българското общество е узряло за една "голяма коалиция". Да, умора от политиката има, както и от съществуващото противопоставяне, но за съжаление в масовото съзнание словосъчетанието "голяма коалиция" остава мръсна дума. Ще бъдат необходими доста усилия за преодоляването на тази негативна конотация.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай