ГЕРБ отказа Плевнелиев

ГЕРБ отказа Плевнелиев | StandartNews.com

Борисов никога не би заложил на губещ кон, сега избира между свой или коалиционен кандидат

Андрей Райчев,
социолог

Президентът Росен Плевнелиев със сигурност е получил ясни индикации от ГЕРБ, че няма да го подкрепят за втори мандат. Дълго време това беше неясно и той си правеше илюзии. За повечето наблюдатели обаче беше сигурно, че ГЕРБ няма да го подкрепят. Това не се дължи само на известни разминавания в политиката, а главно на факта, че Плевнелиев е неизбираем. Може да се говори всичко за премиера Борисов, но е сигурно, че той избягва всячески загубите. Никой не обича да губи, но той особено. Затова лично аз бях напълно сигурен, че Плевнелиев няма да е кандидатът на ГЕРБ. Не заради една или друга политическа причина, а защото е губещ кандидат. Изявлението на Плевнелиев обаче отваря една широка врата за ГЕРБ и той всъщност им прави услуга. Един вид не че те са сбъркали с първия президент, който са предложили, а, че той самият не иска втори мандат.

Плевнелиев прави жест, и то навременен към ГЕРБ. Той трябва да съзнава, че неговото политическо седло сега ще спадне съвсем, тъй като вече е един бивш президент. Отказът му

обаче отваря широки врати за консултации за ГЕРБ

и те вече трябва да мислят между своите три принципни варианта. Единият от тях е Бойко Борисов. Колкото и премиерът да отрича, според мен той стои като вариант за президентска кандидатура, защото положението в страната се влошава за ГЕРБ. Цялата атмосфера не говори особено за успехи. Борисов ще стане президент само ако вижда много ясно перспективата за падане на правителството. Това е първият вариант, който е малко вероятен. Вторият, който също изглежда малко вероятен, но пък по-възможен от първият, е ГЕРБ да издигнат авторитетен и вътрешен за партията човек, тоест да повторят стореното предишния път. Плевнелиев беше най-високо рейтинговият министър на ГЕРБ и това бе причината те да го издигнат, а не някаква особена близост с Борисов. Просто той беше вероятният победител. Третият вариант ред ГЕРБ е да потърсят коалиция настрани и навън и да сложат по-обединителна фигура, която да ги постави в съюзни отношения с някого.
Опцията президентската кандидатура на ГЕРБ да е столичният или бургаският кмет влиза във втория вариант. Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са двете най-силни и престижни личности, които почти със сигурност ще победят. Такава кандидатура обаче има недостатък, че затваря нещата в ГЕРБ и те ще изгубят силен играч на място. Мисля, че те са достатъчно рационални, за да съобразят, че

да имаш силен кмет на София е много повече от това да имаш президент

Силен кмет на София не се прави лесно.

Реформаторите имат 2 хода, но и двата са безполезни. И ги направиха. Едната половинка предложи Зеленогорски, а другата - Плевнелиев. Радан Кънев ще си яде последиците от неразумния ход, който направи с предложението за обща кандидатура.
Корнелия Нинева, която отскоро е лидер на БСП, се ангажира на конгреса на левицата, че ще има допитване за тяхната кандидатура за президент. Сега не може да каже на конгреса казах, че ще има допитване, но няма да има. Защо да го прави? Левицата ще се колебае по въпроса дали да се обединява или не. След като се наколебае и в случай, че реши да се обединява, един от крайните варианти ще е Ивайло Калфин, но има и други опции.

Опитът на предишните ни президенти показва, че те или се връщат в политиката, или се опитват да играят международно. Плевнелиев няма основание да мисли, че може да се върне и да прави партии. Затова вероятно ще разчита на някаква международна изява. Във всеки случай българското общество урежда добре правата на бившия президент, а и без това Плевнелиев е заможен човек. Но дори и да е най-бедният човек, до края на живота си той ще кара държавна кола, което е хубаво нещо. По принцип трябва да уважаваме държавните си глави.

Партиите се бавят с кандидатурите си за президентския вот, защото нямат готовност да ги излъчат. Не е много изгодно да ги обявят късно, защото се скъсява времето за промотирането на дадения кандидат, особено ако е неизвестен. Сметките са тънки и сложни. Класическата десница е в насипно състояние, за левицата казах по-горе, така че те просто не могат да излъчат кандидатурите си. Електоратите станаха много различни. Няма вариант, в който издигаш лява кандидатура и се избира от десни. Всеки играе на своята нива. Въпросът е да играеш максимално добре на нея.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай