Сряда,

Гърците, които предпочитат България

От: Администратор -
1259
Гърците, които предпочитат България
A
A
A

Само в Петрич вече има стотици гръцки фирми. Една от тях е фабриката за обувки на Костас Аманатидис, който определено не съжалява, че навремето се е решил на тази стъпка: "Тук всичко е съвсем различно в сравнение с Гърция. Всичко функционира по-добре - и държавата, и данъчната служба, и законите. Плащаш си данъците и нямаш никакви проблеми. Никой не иска от теб да плащаш повече от това, което дължиш", казва предприемачът и добавя, че още преди 20 години процедурата по регистрация на фирма е продължавала не повече от десет дни. "При това тогава България още не беше в ЕС", подчертава Костас Аманатидис.

Гръцкият предприемач има много високо мнение за българската държава и нейния бюрократичен апарат. И той определено не е единственият, който мисли така. Модната дизайнерка Мария Пападополу наскоро е открила малък шивашки цех в Петрич. Германските й клиенти започнали да произвеждат в Китай, в резултат от което поръчките намалели. Така Мария се видяла принудена да напусне Гърция и да премести производството си в България. "На драго сърце бих се върнала в Гърция. Но при тази данъчна политика е невъзможно да правиш бизнес", казва гъркинята.

Данъчният консултант Димитрис Михелакис познава добре дилемата, пред която са изправени гръцките фирми. Преди време той решава да се премести в България, за да им помага на място. Михелакис е убеден, че именно хаотичната данъчна система в Гърция тласка тамошните фирми да напускат страната. "Тук данък общ доход е 10 процента, а в Гърция - 35. Има разлика, нали? Да не забравяме и постоянните промени в гръцката данъчна система. Държавата определя дадена данъчна ставка, но ако сметне, че тя не е достатъчна, просто я повишава", казва Михелакис и си спомня как през 2015 година гръцките власти изведнъж вдигнали данък общ доход - и то по средата на лятото, когато Михелакис вече бил приключил с данъчните декларации. "Една от ставките се вдигна тогава от 27,5 на 55 процента", разказва данъчният консултант.

Предприемачите, останали в Гърция въпреки тежката финансова ситуация, са задължени сега - заради контрола върху движението на капитали - да откриват банкови сметки в чужбина. Производителят на бельо Христос Димитриадис съзира в тази мярка някакъв таен план на ЕС. И други предприемачи мислят като него. Повечето бизнесмени в Гърция са убедени, че страната ни е жертва на заговор, казва Димитриадис и добавя: "Има примери по цял свят. Има, например, държави, които бяха преструктурирани в името на евтината работна ръка. Други страни пък бяха превърнати в инвестиционни оазиси. А Гърция? Какви са плановете им за нея? Страна за отдих? Или може би лагер за бежанци? Поне да ни кажат, за да знаем какво ни очаква. В момента тук няма нищо, заради което да си струва да останеш", казва предприемачът.

Собственикът на фабрика за облекло Панделис Филипидис смята, че кризата на гръцките фирми не е породена единствено от лошата данъчна политика. Според него основната причина се корени в неправилната инвестиционна политика на предишното гръцко правителство. "От самото начало държавата подходи неправилно към дълговата криза и на практика изостави предприемачите. Правителството имаше само една цел - да спаси банките", казва Филипидис.

Нищо чудно тогава, че гръцките фирми продължават да бягат - към България, Сърбия, Албания, Турция. Гръцкият финансов експерт Янис Зопасис бие тревога и призовава гръцкия политически елит да преосмисли стратегията си. Преди няколко дни Зопасис каза следното в телевизионно интервю: "Неслучайно от България ни казаха: Благодарим на Гърция, че създаде у нас 100 000 работни места. И това ако не е повод да се събудим!"


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com