Гърците изтрезняха, чакат горчивата чаша

Гърците изтрезняха, чакат горчивата чаша | StandartNews.com

Българите в Атина и Солун не очакват Ципрас да падне от власт

Успокоиха се за "Грекзит"-а и им дойде апетитът, шегуват се наши в Комотини

"Избегна се голямата катастрофа, да видим оттук нататък" - така обобщи настроенията в Атина, след като страната се размина на косъм с "Грекзит"-а Анастасия Балездрова. Журналистката работи в българския сайт за новини от Гърция GRReporter.info. "Проевропейски настроените гърци си отдъхнаха. Част от поддръжниците на СИРИЗА пък изтрезняха. Не зная дали разбират на 100% за какво става дума, но в социалните мрежи разглеждат позитивните страни на решението в Брюксел. Например факта, че Фондът, който ще се разпорежда с държавното имущество, в крайна сметка няма да се намира в Люксембург, а в Атина", разказва Анастасия. "Излиза, че се търси позитивното, което означава, че правителството ще получи подкрепа. Това пък е добре, тъй като кабинетът ще може да прокара проектозаконите, които трябва да бъдат приети до сряда", обяснява Балездрова. "Разбира се, има част от поддръжниците на СИРИЗА, които са бесни. Още от неделя твърдят, че Алексис Ципрас ги е предал. Засега не се очаква премиерът да падне от власт, защото опозиционните партии настояват да остане начело, за да изпие горчивата чаша до дъно и да понесе последствията от популизма си и действията с бившия финансов министър Янис Варуфакис в последните месеци. А и в крайна сметка, защо Ципрас да пада от власт? Той постигна споразумение. Със сигурност ще трябва да направи някои промени в кабинета, но едва ли ще си тръгне", прогнозира Анастасия.

"Сега започва трудната част и хората отново са в очакване" - така пък видя положението в Солун дипломатически източник, пожелал анонимност. "Все пак предстои гласуването на законите за реформи в парламента, а дискусиите се въртят около въпроса как ще се изпълняват тези мерки. Така че не можем да кажем, че гърците са си отдъхнали. За повечето от тях новите мерки изглеждат прекалено жестоки, но пък разбраха, че няма начин", разказа още дипломатът. "Повечето гръцки вестници вчера се обединиха, че няма друг вариант за решение, ако искат да останат в Еврозоната. Все пак трябва да изчакаме да видим дали наистина ще има споразумение, защото всичко е прогнозно. Всичко е в ръцете на гръцкия парламент, където също се очакват промени. Някои влиятелни депутати, сред които и председателката на парламента, не са поддръжници на такъв подход. Дали ще се стигне и до промени правителството или пък ще се стигне до нови избори - предстои да разберем", уточни той.

Далеч от мегаполисите Атина и Солун избягването на челния удар с "Грекзит"-а също е тема номер 1. "Положението е объркано. Не само ние, а и гърците се притесняват за бъдещето си. Тук никой не е доволен от Ципрас, защото не изпълни обещанията си", сподели за "Стандарт" Бойка Василева, която от години живее и работи в селцето Амодя, близо до Серес. За нея, както и за хиляди гурбетчии, които си вадят хляба отвъд браздата, най-черният сценарий е изключване на Гърция от Еврозоната, защото това ще затвори границата към България. Страхът от бъдещи съкращения заради големите икономии, разбира се, остава - и сред българите, и сред гърците.

"Успокоиха се хората и им дойде апетитът", намира сили да се пошегува пред "Стандарт" обаче Мария Хаджи, която има магазин за хляб в Комотини. Клиентите й коментират лаконично новината за споразумението, подписано от премиера Ципрас. Все още не са наясно какво точно ги очаква. "Всички обаче казват - сега започва тежкото. Знаят, че трябва да се плаща", твърди Мария. Заради горещините през последните дни има отлив на клиенти от хлебарницата. "Откакто си отидоха студентите по родните места, няма кой да купува закуски. Заради липсата на млади хора сега наричат Комотини "Мъртвия град".

Няма никакво движение", твърди жената. Според нея кафенетата в момента са празни, но не заради кризата, а точно заради студентите.

За сметка на това в Комотини идват доста български и румънски туристи, които обикновено си карат морето в Марония. "Онзи ден чух, че 3 часа са чакали на границата", казва Мария.

Според нея в Комотини продължава да има хора, които да се презапасяват със стоки, но те не са преобладаващата част от жителите на града. Търговката твърди, че доста хора често пазаруват неща от първа необходимост и от българското Кирково, което е на 36 км от Комотини.

Пред банкоматите в града все още има големи опашки, казва Мария. Много от пенсионерите нямат даже банкови карти. "Говори се, че една от двете банки е спряла да дава и 50-те евро, с другата нямало проблем", със загриженост казва жената. Институциите пък са дали отсрочка на хората при плащането на данъци, вода, ток и телефони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай