Фонд "Наука" с лебедова песен за 8 милиона

Фонд "Наука" с лебедова песен за 8 милиона  | StandartNews.com

Правят последен конкурс и закриват звеното, което нонстоп се тресе от скандали

Не арестът на Христов спрял сесията, а "вратичка" за далавери

Фонд "Научни изследвания" е звеното, скъсало най-много нерви на просветните министри в последните години. На един от тях при предишното управление на ГЕРБ то коства дори оставката. При сегашния образователен министър Тодор Танев управителят на фонда Николай Христов бе арестуван. Докато обаче част от научната общност чакаше прокуратурата да се заинтересува от него заради данни за източване на пари от фонда, арестът се оказа... за убийство.

В началото на седмицата МОН назначи за временен шеф на фонда Геновева Жечева от отдел "Наука" във ведомството. Тя и до момента представляваше министерството в изпълнителния съвет на институцията, където то трябва да има един представител. От Жечева се очаква да подготви "лебедовата песен" на фонда - последната му сесия, при която трябва да бъдат раздадени 8 милиона за наука. Идеята е след това с промени в Закона за насърчаване на научните изследвания този фонд да престане да съществува в сегашния си вид, разказва заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов. Измененията предвиждат той

да се прелее в нова агенция


за научни изследвания и иновации, където ще отиде и фондът за иновациите. Предложенията за това ще бъдат направени по време на зимната сесия на парламента. Новата агенция ще бъде структурирана по съвършено различен начин от сегашната структура на фонда, който е направен така, че неговият управител на практика не се отчита дори пред министъра. Заради това много от учените твърдят, че в сегашния си вид самият пост е замислен по начин, който създава предпоставки за корупция и конфликт на интереси. А фондът - замислен така, че "наши пари" да могат удобно да достигат до "наши хора" почти без механизъм за проследяване за какво точно се харчат.
Последната порция пари, която фонд "Научни изследвания" ще раздаде на учените, ще се забави не заради ареста на управителя Николай Христов. Всъщност още докато той е бил на свобода, финансовото министерство е върнало на Христов насоките за кандидатстване към фонда с мотивите, че документът не е изготвен както трябва. Всички констатирани пропуски са описани в писмо до Христов, който е бил възложил изработването на тези насоки на външна фирма. Хора от МОН твърдят, че въпросната фирма твърде често се появява в договорите не само на фонда, но и на дирекция "Наука" на министерството, като това е било една от причините да бъде сменен предишният шеф на дирекцията.
В писмото до Христов Министерството на финансите посочва като един от основните проблеми факта, че не са предвидени мерки, чрез които да се проследи дали един и същи проект не

получава двойно финансиране от две различни места


Не са предвидени и индикатори за проследяване на резултатите от тези проекти, които трябва да бъдат видими за обществото и например да могат след това да бъдат приложени от иновативния фонд. Повечето от тези проекти завършват с публикации или конференции, а целта е те да водят до създаване на нови модели или патенти - тоест да навлязат в практиката. Според заместник-министъра на образованието проф. Костадин Костадинов това са неща, които ще залегнат в Закона за насърчаване на научните изследвания със създаване на т. нар. Отворена наука - там ще се качват не само резултатите от проектите, а и всички данни и изследвания, чрез които е достигнато до тях, за да може да се проследи дали не се напасват или направо фалшифицират научни данни.

Една от забележките към насоките за кандидатстване е свързана с това да се ползват и общи рецензенти от двата фонда - научния и иновационния, така че най-лесно да се проследи дали един и същ научен колектив не кандидатства с проекти и на двете места. В насоките липсва и информация за начините на проверка и оценка, липсва и проект за договор между фонда и финансирания научен екип. Повечето от тези документи дори няма нужда да бъдат изработвани специално, тъй като съществуват достатъчно европейски образци, които може да се ползват. Такива образци има по програма "Конкурентоспособност", които също могат да бъдат видени и използвани.

На практика насоките са направени така, че изпълнението на проектите не е проследимо и не става ясно кой носи отговорност. "Затова с фонда

има скандали, но няма виновни
казва Костадин Костадинов.

Всъщност ФНИ няма капацитета не само сам да разработи насоките, но и да проследява как се изпълняват проектите след финансирането им, и това е една от главните констатации на проведения одит. Всъщност на два одита - вътрешна проверка на МОН и проверка на Сметната палата. Те са констатирали, че заради липсата на капацитет научният фонд непрестанно възлага рутинни дейности на външни фирми, с които сключва договори. В резултат на това около 200 000 лева са изтекли към "консултанти" в областта на правото, счетоводството и дори обученията на персонала. Двата одита не са констатирали елементи на корупция, но всъщност те не са имали тази задача. В същото време обаче има внесени сигнали срещу управителя не само в Комисията по корупция, но и в Комисията за конфликт на интереси. Именно след разговор с първата е започнал запоят на Христов, довел до фаталното убийство на приятеля му.

Със създаването на новата агенция сегашната практика е на път да се промени, макар че все още не е ясно как точно ще бъдат разписани правилата за нейното съществуване. Проф. Костадинов смята, че промените трябва да се правят стъпка по стъпка, за да са трайни и да проработят. В момента той чака одобрение на идеите от Европа и едва след това те ще бъдат лансирани у нас и внесени в Народното събрание. Амбицията е това да стане през октомври, но вероятно изборите ще забавят тяхното приемане още известно време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай