Фитилът на агитките

Когато стане напечено в държавата, винаги има желаещи да драснат клечката

Фитилът на агитките | StandartNews.com

Павета полетяха по централата на Българския футболен съюз посред бял ден. По тази начин ултрасите на ЦСКА изразиха своето недоволство от връщането (или оставането) на "Титан" в любимия им клуб. И въобще от целия хаос около "червените", който може да запрати многократния републикански шампион в селските групи. Че подобно развитие на нещата основателно вбесява редовните посетители на "Армията", спор няма. Но не затова става дума. А за нещо много по-зловещо.

От край време футболът е бил освен всичко друго предпазен клапан за натрупаното социално напрежение. Докато парата се изпуска на стадионите, лошо няма. Лошото е, когато политиците започват да използват футболните фенове за откровено нечистоплътни цели. Подобна игра с огъня е опасна. Защото може да запали истинска война, като тази през 1969 г. между Салвадор и Хондурас. В Египет пък

наскоро се стигна до смъртни присъди на 21 ултраси

на "Ал Масри" от Порт Саид, които бяха причинили смъртта на 74 души и ранили стотици. Но и на Балканите покрай агитките нещата понякога са били на косъм - и в Сърбия, и в Босна, и в Хърватска.

У нас стана практика властите да си затварят очите пред безчинствата на шепата футболни хулигани, които редовно опустошават стадионите и возилата на градския транспорт след поредното дерби. Тази безнаказаност роди полупрофесията "фен". Човек, който срещу определена надница е готов да бие и троши за всякаква кауза.

За тези хора изборите, а най-вече кризите са златно време. Днес страната е в криза, която ескалира от ден на ден. И "орките", както протестиращите наричат ултрасите, се въртят край шествията по столичния "Цар Освободител" точно като косатки (орка е индианското име на този морски хищник) край стадо кротки тюлени, търсейки провокция, която да доведе до намеса на силите на реда. Други пък охраняват централата на Волен Сидеров на "Врабча" 1. Но задачата и на едните, и на другите е да има бити - колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух. Според всички индикации, започналите блокади на магистрала "Тракия" пък са дело на два автобуса платени "почитатели на пловдивското "Локо".

Става все по-ясно, че определени политически сили - или такива от задкулисието - не се притесняват да ползват първосигналните момчета от агитките като катализатор на политическата криза, търсейки изгодната за тях развръзка. Само дето и двете страни грешат.

Кой точно стои зад подобни щурмоваци

рано или късно ще излезе наяве. В България тайните нямат шанс. И това ще се превърне в бумеранг против кукловодите, акумулирайки още по-голямо недоволство. Защо демокрацията не се налага с павета.

А момчетата, които сега ги използват - или поне се опитват - като щурмоваци, накрая може да завършат точно като предшествениците си в Германия преди осем десетилетия. Тогава Хитлер събра подобни младежи в прословутата SA - Sturmabteilung ("Щурмови отряди"). Само че, след като той взема властта, избива най-фанатичните в "Нощта на дългите ножове", а останалите ги изхвърля на улицата или натиква в армията.

Така че, момчета, не хвърляйте павета по демокрацията. Вярно, не сме Германия от 1933 г., нито съвременен Египет.
И все пак, рикошетът няма никак да ви хареса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай