Фантоми в клас като касички

Фантоми в клас като касички | StandartNews.com

Той е учител в крайгранично градче, където всеки месец някой заминава за гурбет. Ученици, записани на 15 септември, тръгват след седмица с майка и татко да берат плодове и се връщат след три месеца. Следва оферта за събиране на елхички – нов гурбет по Коледа. Хлапето, което иначе се води в първи клас, все още не знае азбуката, но за сметка на това училището получава солидна сума за това, че то е записано в него. Нищо, че няма да научи буквите дори и във втори клас. Благодарение на факта, че тези деца са част от училищния дневник, учителят всеки месец получава заплата, въпреки че в класната стая най-често влизат десетина ученици.
Тя е в професионално училище, но отдавна вече е скъсала и с училището, и с професията. Не вижда смисъл да учи. Класната я е предупредила да идва в дните на изпита, въпреки че обикновено не е наясно по какво точно е този изпит. В последния момент квесторите й казват на кой въпрос трябва да загради отговор А, на кой Б и така нататък. Дори и да иска да прочете въпросите, няма време за това – квесторите също бързат да си ходят.

Това, впрочем, важи за целия клас, решил да се яви на изпит по даден предмет. Деца, които не знаят български, успешно вземат изпити по английски и немски –

задържането им в училище носи по над 2000 лева

на директора, ако ученикът е в професионална гимназия. Няма смисъл да броиш пари за фалшива диплома – училището вече ще ти подари истинска, само и само да усвои парите, които държавата му дава на брой ученици.

Проблемът с учениците фантоми у нас не е от вчера, въпреки че в последните дни се разгоряха бурни скандали около него. Той започна още в момента, когато държавата въведе делегирани бюджети след учителската стачка през 2008 година и отпусна конкретна сума на брой ученици, за да промени начина на финансиране на училищата. Принципът „Парите следват ученика" се отказа от най-порочните – директори на техникуми търгуваха в ромските махали с дипломи на циганчета, които са завършили основно образование и никога не са помисляли да влизат в гимназия. Стигна се до куриози - директор, дошъл да купи обещаните му 10 ромски дипломи, получил отказ „Съжалявам, бате, ама преди малко дойде друг шеф и плати повече от тебе". Случаят в Бяла, където класните стаи са празни и на изпит не се явява никой, не е единичен, а повсеместна практика в училища, които се чудят как да формират заплатите си и дават мило и драго нито един записан ученик да не напусне.

Дори и да удари учител, той няма да бъде изключен

Ако тръгне да напуска сам, ще го молят да остане.

Това е и една от причините министерството на образованието а предложи промяна в начина, по който се формират делегираните бюджети, като намали тежестта на броя на учениците. За сметка на това ще бъдат въведени допълнителни компоненти в бюджетите, които да променят съотношението на парите, които се отпускат на брой ученици, за сметка на тези, които се дават за качество. Ако бюджетите на училищата се променят по този начин, това ще намали необходимостта от това директорите да държат в дневниците задълго ученици фантоми, само и само да вземат парите за тях. Но истинската промяна ще дойде тогава, когато училището наистина стане интересно. Когато децата виждат, че има смисъл, а и полза от него. В противен случай дълго ще водят обречената битка за евтина диплома, която не им трябва за нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай