Вторник,

Еврото и Шенген ще смекчат Брекзит

От: Администратор -
Еврото и Шенген ще смекчат Брекзит
A
A
A

България няма да бъде в тежест, ако се присъедини към еврозоната

Агенция Блумбърг

България трябва да се придвижи напред по-бързо, като направи стъпки за въвеждане на еврото и режима на безвизово движение в ЕС. Това ще отдръпне посткомунистическата държава от ръба на Европа след влизането й в ЕС преди 9 години, заяви високопоставен правителствен източник. Черноморската държава с население от 7,2 милиона души, най-бедната в ЕС, вече има незначително политическо влияние и нараства загрижеността, че приготовленията за планираното напускане на Обединеното кралство от блока на 28-те може да стане причина гласът на по-малките държави от т. нар. периферия да се чува още по-слабо, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко изложена всички кризи, този въпрос е от съществено значение", каза Дончев в интервю за „Блумбърг", взето в София. „Ако резултатът е политическа структура, в която страните от ЕС, които са негова сърцевина, имат различен статут от държавите в периферията, прогнозата ми е, че това ще създаде рискове за държавите от ядрото". България, чието членство, осъществено през 2007 г., беше постигнато с уговорки и ограничения заради опасения, че тя не е готова да се присъедини към най-големия в света търговски блок, работи върху привеждането на жизнените стандарти в съответствие с нормите на ЕС и поддържа икономическия растеж, така че да се вгради по-дълбоко в основната икономика на ЕС. Страната беше засегната от икономическата криза в съседна Гърция и неотдавна трябваше да се справи с миграцията през границите си в северна посока. Даже и да е така, 43-годишният бивш кмет, който отговаря за управлението на еврофондовете и икономическата политика, каза, че държавата е готова да се заеме сериозно с присъединяването си към механизма ERM-2, който предшества въвеждането на еврото. Публичният дълг на страната е 27 на сто от икономическото производство, а прогнозираният бюджетен дефицит е 1,9% от БВП, по-малко от тавана на ЕС, който е 3 процента. България „по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че ЕС ще прояви политическа зрелост да позволи на България да се присъедини към еврозоната", каза Дончев. Правителството още не е поставило краен срок за кандидатстване в ERM-2. България, която има обща граница с Турция, става все по-скептична за способността си да влияе върху дебата за мигрантския поток от Близкия изток. Миналия месец правителството настоя ЕС да приложи споразумението с Турция, насочено към ограничаване на мигрантския поток от Близкия изток, през Гърция и България. "Обезпокоително е, че продължаваме да имаме силни разногласия по най-острия въпрос, свързан с бежанците, където е много трудно да достигнем обща европейска позиция", каза Дончев.

България, която изпълни всички изисквания, за да стане част от безвизовото Шенгенско пространство, „не беше приета по политически причини, и по ирония на съдбата, сега охранява една от външните граници на ЕС, където натискът на мигрантите е най-голям", каза Дончев. „Гласът и тежестта на всички страни от ЕС теоретично са еднакви, но на практика не е така". Брекзит не засяга значително икономическите перспективи на България, каза Дончев, тъй като за Обединеното кралство отива 3% от българския износ. Той повиши прогнозата за тазгодишния БВП на 3 на сто, повече от предишните предвиждания на правителството за 2,1 на сто.

България ще се присъедини към Полша и Чехия в настояването си Великобритания да се придържа към правилата за свободно движение на работна ръка в замяна на достъп до единния пазар на стоки и услуги, каза Дончев. Това е червена линия за много други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни, за да работят там, след присъединяването им към ЕС от 2004 година насам. „Политическото предизвикателство е да се изработи обща европейска позиция. Ако позициите на държавите членки се твърде различни, преговорите ще са много по-трудни", изтъкна Дончев. Отказът на британския премиер Тереза Мей да каже кога ще задвижи началото на преговорите по Брекзит, засилва оплакванията, че протакането може да навреди на 27-те членки на ЕС. „Сътресението, през което преминава ЕС, може да доведе до повече Европа и по-голямо укрепване, може да допринесе за изглаждане на раздорите между членките на ЕС или напротив – да доведе до разпадане на ЕС", каза Дончев.

(Превод на БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички