ЕС улеснява живота на 16 млн. смесени двойки

ЕС улеснява живота на 16 млн. смесени двойки | StandartNews.com

Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие

Жан-Мари Кавада, евродепутат, зам.-шеф на комисията по правни въпроси

Специално за "Стандарт"

Гражданите на ЕС имат възможност да учат или работят навсякъде в ЕС. Всяка година 3 млн. млади европейци избират да учат в чужбина по линия на програмата "Еразмус", някои млади международни двойки се срещат по време на този обмен и понякога решават да сключат брак или да влязат в регистрирано партньорство. Понастоящем има около 16 млн. международни двойки в рамките на ЕС. Тези двойки притежават коли, къщи или дялове в общи банкови сметки в различни страни.

Но ако един от партньорите почине или ако двойката реши да се разведе, какво става с общата кола и къща? Кой съд е компетентен да вземе решение относно общата собственост? Понастоящем тези международни двойки са изправени пред правна несигурност и допълнителни разходи, когато управляват своята собственост в ежедневието или при подялбата - в случай на развод или смърт. Много е трудно за международните двойки да узнаят кой съд е компетентен да се занимае с тяхната собственост и кое право се прилага спрямо нея, тъй като правилата се различават значително между държавите от ЕС. Паралелни правни производства в различните държави, регламентирани от различни закони, водят до противоречащи си решения и съдебни разноски в размер от над един милиард евро годишно.

Комисията, Европейският парламент и 18 държави членки на ЕС постигнаха споразумение за подпомагане на международните двойки, сключили брак или встъпили в регистрирано партньорство, за да се изясни как тези въпроси могат да бъдат разрешени и да се улесни тяхното ежедневие и проблемни ситуации. Швеция, Белгия, Гърция, Хърватия, Словения, Испания, Франция, Португалия, Италия, Малта, Люксембург, Германия, Чехия, Нидерландия, Австрия, България, Финландия и Кипър се споразумяха относно такова законодателство в помощ на международните двойки по въпросите, засягащи тяхната собственост. Естония също оповести своето намерение да се присъедини и се надяваме още държави да го направят в близко бъдеще, така че още повече двойки в рамките на ЕС да могат да се възползват от тези подобрения.
Какво конкретно ще се промени?

С новите правила се определя съдилищата на коя държава са компетентни да разглеждат дела, свързани със собствеността на дадена двойка. При все това с регламентите също ще се позволи на съпрузите и партньорите да избират, при определени условия, съда, който ще разгледа делото, свързано с тяхната собственост, и законодателството, което следва да се прилага спрямо нея. Това може да е законодателството на държавата на пребиваване или държавата по националност, и то следва да се прилага спрямо всички активи, собственост на двойката - от кола или банкова сметка до къщата, независимо от това дали активите се намират в различни държави. С правилата също така ще се улесни признаването и изпълнението в дадена държава от ЕС на съдебни решения по имуществени въпроси, постановени в друга държава от ЕС, и ще се премахнат паралелните и пораждащи възможни противоречащи си решения и производства.

Важно е тези нови правила да се прилагат както за хората, сключили брак, така и за тези с регистрирани партньорство. Правните традиции в различните държави ще бъдат напълно спазени: дефиницията за брак или регистрирано партньорство, изискванията за сключване на брак или регистрирано партньорство, изискванията за встъпване в брак или регистрирано партньорство или правата и задълженията, които пораждат брака или регистрираното партньорство, ще продължат да бъдат регламентирани от националното законодателство. С новата правна уредба не се изисква от държава от ЕС да признае брак или регистрирано партньорство, сключени в друга държава.

Делбата на собствеността е предварителна стъпка при развод или уреждането на наследство и с тези нови правила ще се завърши попълването на законодателството в областта на семейното право на Съюза, наред със съществуващите инструменти в областта на развода, родителската отговорност, издръжката и наследството. Държавите от ЕС разполагат с две години и половина, за да въведат всички необходими мерки, така че международните двойки да могат да се възползват от преимуществата, които предлага това трансгранично сътрудничество.

С новите правила ще се помогне на международните двойки чрез осигуряване на правна сигурност при планирането на собствеността им и те ще могат да спестят време и пари, включително чрез свободата на избор кой съд да разглежда делата, засягащи тяхната собственост.

Нашата ясна цел е да се опрости животът на гражданите в рамките на ЕС. Тези нови правила са конкретна стъпка в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай