ЕС едва ли ще остави Гърция да фалира

ЕС едва ли ще остави Гърция да фалира | StandartNews.com

Вероятен фалит на Гърция до броени дни прогнозира бившият министър на финансите Симеон Дянков. Това ще е удар по Еврокомисията, което ще доведе до обезценяване на еврото, което много скоро ще стигне паритет с долара. Затова е добре българите да държат спестяванията си в долари през следващите година-две, каза Дянков в интервю за "Стандарт". Потърсихме мнения по темата от икономиста проф. д-р Боян Дуранкев и от финансиста Андрей Пръмов.

При масово обръщане на спестяванията в една валута има риск тя да се надцени, казва проф. д-р Боян Дуранкев

Неизбежна е само Божията волята. Така че що се отнася до прогнозата на Симеон Дянков за фалит на Гърция, в случая е по-добре да се подхожда с умерен реализъм, отколкото с краен песимизъм. Ако Гърция фалира или изпитва затруднения с изплащането на своите дългове, това подсказва, че има слабости в механизма на функциониране на ЕС, а не само в самата страна. Затова дори с риск от забавяне на дължимите плащания от страна на Гърция може да се мисли, че е по-възможно тя да бъде подпомогната в разрешаването на проблемите си от ЕС и самият той ще предложи механизми за превенция на всички държави, които изпадат в подобно състояние. Очевидно е, че не само Гърция е имала проблеми и слабости в управлението на своите финанси, а и банките, които са давали кредити, и от които е купувала държавата, не са правили добре своите сметки. Така че солидарността е за предпочитане пред гибелта на една от страните от ЕС, макар и финансова гибел.
Относно спада на еврото - всичко зависи от Трансатлантическото споразумение, което би било редно да бъде подписано до края на 2015 г., поне такива бяха прогнозите. Въпреки че е напълно възможно подписването му да бъде отложено за 2016 г. Ако нещата станат свързани, една

доларизация на европейската икономика би могла да играе допълнително утежняваща роля

за развитието на евроикономиката. Така че колебанията може да се свържат с очакванията, които се правят от инвеститори и международните финансисти за това какво и докъде Европа ще позволи американизация и доларизация на икономиката си. Затова тук прогнозите са рискови, а в края на краищата свойството на прогнозите е да не се сбъдват. Отслабване на ролята на еврото в ЕС и значимостта на еврото като платежно средство в света ще са резултатите от доларизацията на еврото. Така че прогнозата е неблагоприятна за ЕС и за еврозоната най-вече. Когато всички започнат да обръщат спестяванията си в една валута, това създава т. нар. "червен океан", при който валутата понякога е надценена и рискът за обратна тенденция е много голям. Но със съвета си да обръщаме спестяванията си в долари Дянков е прав дотолкова, че е очевидно, че

ЕС и еврозоната в момента не могат да разрешат своите собствени проблеми

както за устойчив висок растеж, така и за намаляване на безработицата и засилването на вътрешното потребление в страните. Доколкото Европа ще съумее да се справи със собствените си вътрешни проблеми, дотолкова и еврото ще има значение за самия ЕС. Що се отнася до задълбочаващата се дефлация в страните членки на ЕС - има обективни фактори, които са неумолими в това отношение. Те са свързани както с цените на суровините на енергоносителите, така и с продължаващата политика на задържане на вътрешното потребление - с ниските доходи и

нарастващото неравенство между най-бедните 10% от населението и най-богатите 10 на сто

от населението във всяка от европейските страни. За съжаление и тук не се виждат генерални и стратегически решения в тези страни, като това се отнася и за България включително. Покупателната способност зависи най-вече от темпа на растеж, който сега не е догонващ, от ръста на средната работна заплата и на цените. При средна работна заплата от 400 евро в България и при 1 млн. души, които живеят с доходи под нивото на минималната работна заплата, каквото и да е увеличаване на доходите винаги има някакъв ефект върху потребителското търсене. Живеенето на ръба и нарастването на доходите на живеещите на ръба води до увеличаване на търсенето, тъй като те са крайно нуждаещи се и гледат да купуват, за да оцеляват.

Късно е за смяна на еврото в долари, споделя Андрей Пръмов, финансист

Нищо ново няма в прогнозите на Симеон Дянков за състоянието на финансовите пазари. Повечето от тезите са остарели с няколко месеца, като например за релокацията на портфейлите на големите пенсионни и инвестиционни дружества от еврови в доларови активи. Други две от неговите прогнози не могат да се случат едновременно - курсът евро-долар да стигне паритет (да се обменя 1:1) и в същото време цената на суровия петрол да стигне $70 за барел. Това просто няма как да стане, още повече че прогнозите са за спад на цената на петрола.

Що се отнася за обръщането на евровите спестявания в долари - нека Дянков да си обърне неговите сметки.

Този съвет би бил уместен преди една година, когато еврото се разменяше за 1,30 долара

защо тогава не го даде? Сега, при $1,09 за евро, вече няма смисъл. Банките, както се знае, имат курс "купува" и курс "продава" и често пъти разликата е по-голяма от тази между 1,09 и 1,00. Цената на едно обръщане заедно с всички такси, комисиони, загуби от лихви и курсови разлики обезсмисля операцията и дори я прави с отрицателна доходност. Тук не слагам изобщо валутния риск.
Другото, което няма как да се случи, е България да благоденства, ако Гърция фалира. Ние

ще бъдем много сериозно засегнати от евентуална неплатежоспособност на южната ни съседка

В различни посоки ще бъдем засегнати, но във всички случаи те ще бъдат неблагоприятни. Най-засегнати ще бъдат двустранната трансгранична търговия и инвестиционните процеси. И, разбира се, банковият и финансовият сектор също ще бъдат поставени на изпитание, където са най-големите концентрации на инвестиции между българската и гръцката икономика. И други сектори ще бъдат ударени, засега е трудно да се каже кой точно и в каква посока. Негативно развитие на кризата безспорно ще се отрази зле и на българския, и на гръцкия туризъм. Но мисля, че е твърде рано и твърде лековато да говорим за бъдеща неплатежоспособност на Гърция. Не че тя е цъфнала и вързала във финансово отношение, но в Еврозоната са сериозно притеснени от възможно обявяване на фалит и затова се надявам да не позволят такова нещо. С уговорката, че всичко е възможно, разбира се, но съм сигурен, че ще се направи и невъзможното, за да се спаси положението. Гърция като държава е в много сериозна ситуация - и във вътрешен, и в международен план. Очевидно са свършили парите, обаче последиците от това да спрат да посрещат задълженията си към международните финансови институции, които досега ги поддържаха и продължават да ги поддържат, да спрат плащанията си от позицията на член на еврозоната, ще имат последици, които не могат да бъдат измерени. Затова ще се направи всичко възможно Гърция да бъде приведена в състояние на платежоспособност, а какво значи "всичко възможно", ми е трудно да кажа. Не може финансовата съдба на една държава и на една система, от която тази държава е някаква част, да зависи от хатъра на една партия. Нещата са прекалено несъизмерими. Не случайно

СИРИЗА плаши, но не предприема действия

Въпреки заканите не бе свикан референдум по никой въпрос. Ако бяха в толкова силна позиция, досега да го бяха свикали - когато си абсолютно уверен, веднага реагираш, правиш референдум. Защото после минава време и хората започват да мислят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай